Správy

V Nitre bude veľkokapacitné očkovacie centrum: Otvoriť ho plánujú v marci

Župa pripravuje otvorenie veľkokapacitného vakcinačného centra. Denne by v ňom mali zaočkovať asi tisíc ľudí.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre bude veľkokapacitné očkovacie centrum: Otvoriť ho plánujú v marci
10
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Podobne, ako iné krajské mestá aj Nitra bude mať zriadené veľkokapacitné očkovacie centrum. Nachádzať by sa malo v priestoroch výstaviska Agrokomplex. Jeho zriadením je poverená župa. Informovala nás o tom Oľga Prekopová, hovorkyňa predsedu NSK.

Termín otvorenia

Podľa župného lekára Ľubomíra Ševčíka postupuje príprava veľkokapacitného očkovacieho centra (VKOC) podľa schváleného harmonogramu a „za prísneho dodržiavania metodických usmernení Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR a národnej stratégie očkovania“.

„VKOC bude otvorené od 1.3.2021 s tým, že prvé očkovanie prebehne 6.3.2021 v pri­estoroch výstaviska Agrokomplexu Nitra,“ prezradil lekár Ľubomír Ševčík.

Krajská samospráva predpokladá naplnenie 10 očkovacích boxov s 10 tímami v zložení lekár a sestra. „Technické vybavenie bude zabezpečené v zmysle národnej stratégie očkovania a usmernení MZ SR,“ dodáva Ľubomír Ševčík.

Potrebujú personál

V súvislosti s personálnym zabezpečením pred pár dňami zverejnil župný lekár Ľubomír Ševčík výzvu adresovanú poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

„Potrebujeme lekárov a zdravotné sestry, ktorí budú vykonávať očkovanie vo veľkokapacitnom centre podľa svojich časových možností. Samosprávny kraj bude nápomocný pri riešení zástupu Vašej ambulancie v prípade, že bude potrebné očkovať aj počas pracovných dní (piatok, sobota, nedeľa),“ píše sa vo výzve župného lekára.

„Detaily týkajúce sa finančnej odmeny a ďalších náležitostí dostanú všetci zaregistrovaní poskytovatelia zdravotnej starostlivosti v osobitnej správe od Nitrianskeho samosprávneho kraja a budú porovnateľné s inými samosprávnymi krajmi,“ dodáva župný lekár vo výzve.

V prípade záujmu môžu lekári a sestry kontaktovať úsek lekára NSK na telefónnom čísle.: 0911/955 993 alebo 0903/430 063, pripadne e-mailom na adresu: martin.bencek@unsk.sk.

Bude dostatok vakcín?

Podobné centrum ako plánujú v Nitre otvorili pred týždňom v Žiline. Zaočkovať by tu chceli denne aspoň 1 000 ľudí. V prípade dostatku vakcín má byť podľa ministra Krajčího vakcinačné centrum otvorené v každom krajskom meste.

Všetko sa bude odvíjať od dostupnosti vakcín. Vo štvrtok 18. februára sa vláda nedohodla na nákupe vakcíny Sputnik. Rezort zdravotníctva predpokladá, že možno už od marca by mal štát mať k dispozícii viac vakcín, ako tomu bolo doposiaľ, a to najmä od spoločnosti AstraZeneca.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Očkovanie učiteľov v Nitre
10
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM