Správy

18 obcí v Nitrianskom okrese opäť zorganizuje testovanie: Prečo zmenili názor?

Názory na plošné testovanie sa líšia aj naprieč naším okresom. Niektorí starostovia sa rozhodli otvoriť odberné miesta aj tento víkend.

Ilustračný obrázok k článku 18 obcí v Nitrianskom okrese opäť zorganizuje testovanie: Prečo zmenili názor?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Starostovia mali začiatkom februára testovania a „suplovania štátu“ plné zuby a rozhodli sa dať za ním ráznu bodku. Dohodli sa preto, že od 15. februára nebudú zabezpečovať prípadné plošné testovanie.

„Členské samosprávy (59 obcí a Mesto Nitra) sú schopné zabezpečiť kapacity pre testovanie do 15. 02. 2021. My ako obecná samospráva sme dostali dva pracovné dni na zabezpečenie testovania. Odovzdávame štafetu a príslušné zložky majú priestor takmer dva týždne, aby testovanie v prípade potreby zabezpečili,“ znelo vyhlásenie Nitrianskeho regionálneho združenia ZMOS z 3. februára tohto roku.

Po dvoch týždňoch sa plány niektorých obcí zmenili. Zatiaľ, čo väčšina sa rozhodla netestovať, niektorí starostovia svoj názor prehodnotili.

V osemnástich obciach okresu Nitra sa nakoniec rozhodli testovať aj najbližší víkend (20. a 21. februára).

Informoval nás o tom Róbert Balkó, podpredseda nitrianskeho regionálneho Združenia miest a obcí (ZMOS).

Čo sa (ne)zmenilo?

Starostovia neboli proti samotnému testovaniu, prekážala im však forma. Žiadali, aby sa v okrese Nitra zriadilo aspoň 50 mobilných odberných miest (MOM). To sa však nestalo. Súkromné MOM-ky síce začali vznikať, ale prevažne v mestách.

Navyše, celý okres je v čiernej farbe, čo znamená, že na dochádzanie do práce potrebujú jeho obyvatelia aj naďalej test, nie starší ako sedem dní.

Nápor v mestách

Preto prehodnotil svoj názor aj starosta Kolíňan Róbert Balkó, ktorý sa rozhodol v obci odberné miesto otvoriť. Vychádzal z faktu, že tretieho kola plošného testovania sa v obciach okresu Nitra zúčastnilo vyše 30-tisíc ľudí.

Podľa starostu hrozilo, že ak by odberné miesto neotvorili, ľudia by sa nahrnuli do miest, kde sú odberné miesta otvorené. V Nitre je ich približne 23. Všetky zriaďujú súkromné spoločnosti a nie mesto.

Hovorca mesta Tomáš Holúbek potvrdil, že mesto Nitra svoj postoj nezmenilo a plošné víkendové testovanie ani tento víkend organizovať nebude.

Okrem obce Kolíňany sa rozhodli zorganizovať testovanie napríklad aj obce Mojmírovce, Svätoplukovo či Ivanka pri Nitre.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM