Lucia Lauková Kultúra

V Mojmírovciach ožije 218 rokov starý príbeh o Beethovenovi a sonáte lásky

Príbeh sa bude odohrávať v Letohrádku kniežaťa Aldobrandiniho počas Noci múzeí a galérií 18. mája. Zavedie vás do roku 1801.

Ilustračný obrázok k článku V Mojmírovciach ožije 218 rokov starý príbeh o Beethovenovi a sonáte lásky
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

V Letohrádku kniežaťa Aldobrandiniho v Mojmírovciach ožije príbeh, ktorý pred viac ako 215 rokmi odvial čas. Rozpovie ho 18. mája v rámci podujatia Noc múzeí a galérií scénické predstavenie s názvom Mesačné svetlo lásky.

Zákerný plán

Ako informujú organizátori, počas Noci múzeí a galérií sa stavba kniežaťa Aldobrandiniho v Mojmírovciach vráti do obdobia roku 1801, kedy žil chudobný, ale veľmi nadaný hudobný génius Ludwig van Beethoven.

Predstavenie rozpovie príbeh o tom, ako mal tento nemecký skladateľ flámskeho pôvodu učiť hudbu tri mladé šľachtičné – Jozefínu, Teréziu a Giuliettu. Jednej z nich však maestro Beethoven od počiatku prekáža a tak voči polohluchému učiteľovi hudby vyhotoví zákerný plán. Plán pretvárky a neúprimnej lásky.

Beethoven píše sonátu lásky

„Svoj zámer mladá slečna bez akýchkoľvek morálnych zábran začína naplno realizovať a postupne získava od Beethovena sľub o napísaní sonáty. Tridsaťročný Ludwig, zaslepený svojimi citmi voči mladej šľachtičnej, dni a týždne presedí za klavírom, až sa mu podarí skomponovať jedinečnú sonátu lásky. Sonátu mesačného svitu,“ opisujú organizátori.

Ako nakoniec príbeh dopadne a či vypláva ukrývané tajomstvo urodzenej slečny na povrch alebo sa jej ho predsa podarí utajiť sa dozviete v Mojmírovciach, v sobotu 18. mája 2019 o 18.00 a 20.00 hodine. Divadelne spracovaný príbeh o sonáte č. 14 cis-mol sprostredkujú členovia Divadelnej skupiny teatro ORLUS.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM