Lucia Lauková Krimi

Útočníka z kauzy Mariatchi uznal súd vinným: Odsedieť by si mal vyše 6 rokov

Okresný súd v Nitre odsúdil jedného z mužov, ktorí mali 1. januára 2014 útočiť na majiteľa baru Mariatchi v Nitre. Obžalovaný sa odvolal.

Ilustračný obrázok k článku Útočníka z kauzy Mariatchi uznal súd vinným: Odsedieť by si mal vyše 6 rokov
Foto: Rastislav Búgel

Okresný súd v Nitre odsúdil jedného z mužov, ktorí mali 1. januára 2014 útočiť na majiteľa baru Mariatchi v Nitre. Senát na hlavnom pojednávaní 20. marca vyhlásil rozsudok, ktorým uznal obžalovaného Jána Ď. za vinného zo zločinu ublíženia na zdraví v súbehu s prečinom výtržníctva spolupáchateľstvom.

Rozsudok súdu

Podľa slov zástupkyne hovorcu Krajského súdu v Nitre Tatiany Muzikovej na pojednávaní nebola zistená žiadna poľahčujúca okolnosť. „Bol uložený úhrnný trest odňatia slobody vo výmere šesť rokov a šesť mesiacov. Súd obžalovaného zaradil do ústavu na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň obžalovanému uložil povinnosť nahradiť poškodeným spôsobenú škodu,“ uviedla Muziková. Ako pripomenula, rozsudok právoplatný nie je, pretože obžalovaný podal odvolanie.

Opakované útoky

Podľa súdu Ján Ď. ešte 1. januára 2014 napadol majiteľa baru Mariatchi Radovana Richtárika a zlomil mu nohu. Tento prípad súvisí s viacerými útokmi údajných neonacistov na bar a jeho hostí. K prvému napadnutiu došlo 5. októbra 2013, kedy po hádke útočila skupina mladých mužov na obsluhu a návštevníkov baru. Traja ľudia pritom utrpeli rôzne zranenia. Holohlaví muži útočili na ten istý bar aj 1. januára 2014. Vtedy sa jeho majiteľ snažil výtržníkov, ktorí rozbíjali okná, zachytiť fotoaparátom. Tí ho napadli a pri útoku mu spôsobili zlomeninu nohy. Za útok z januára 2014 bol už odsúdený František B., ktorému súd vlani vymeral šesťmesačný podmienečný trest.

Obžalovali 7 osôb

V prípade útokov na bar Mariatchi bolo celkovo obžalovaných sedem osôb. Ján Ď. a František B. za útok z januára 2014 a ďalších päť osôb za napadnutie v októbri 2013. Jeden z nich, bývalý profesionálny vojak Tomáš S., sa k činu priznal a uzavrel s prokuratúrou dohodu o vine a treste. Za útok dostal pokutu 400 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM