Rastislav Búgel Krimi

Kauza Mariatchi ešte nie je ukončená: Sudca odročil proces s obvinenými mužmi

Kauza sa ďalej naťahuje. Proces s piatimi mužmi, obvinenými z trestných činov výtržníctva a ublíženia na zdraví v kauze útoku na bar Mariatchi v Nitre, sa dnes nezačal. Sudca Okresného súdu v Nitre odložil pojednávanie na neurčito.

Ilustračný obrázok k článku Kauza Mariatchi ešte nie je ukončená: Sudca odročil proces s obvinenými mužmi
Foto: Rastislav Búgel

Dôvodom bola absencia jedného z obvinených Petra Š., ktorý sa ospravedlnil pre práceneschopnosť a tiež skutočnosť, že do prípadu musí vstúpiť nový znalec z odboru oftalmológie.

Znalca vyškrtli

Pôvodný posudok vypracoval znalec, ktorý bol vyškrtnutý zo zoznamu súdnych znalcov. Súd sa o tejto skutočnosti dozvedel začiatkom septembra. Na Slovensku je v súčasnosti už len jeden znalec v tomto odbore, ktorý bude mať 60 dní na vypracovanie nového posudku. Ak to stihne v termíne, nové pojednávanie by mohlo byť v decembri, povedal sudca.

Uzavrel dohodu

Z trestných činov výtržníctva a ublíženia na zdraví je obvinených päť mužov – Dušan V., Peter Š., Boris H., Martin B. a Michal P. Pôvodne bol obvinený aj šiesty muž, bývalý profesionálny vojak Tomáš S. Ten bol potrestaný už v októbri minulého roka, s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Súd ho uznal za vinného z prečinu výtržníctva a potrestal ho peňažným trestom vo výške 400 eur.

Zlomenina nohy

Obvinenia súvisia s útokmi na bar Mariatchi a jeho hostí. K prvému došlo 5. októbra 2013, kedy po hádke útočila skupina mladých mužov na obsluhu baru. Traja ľudia pri tom utrpeli rôzne zranenia. Holohlaví muži útočili na ten istý bar aj 1. januára 2014. Jeho majiteľ Radovan Richtárik sa usiloval výtržníkov, ktorí rozbíjali okná, zachytiť fotoaparátom. Tí ho napadli a pôsobili mu zlomeninu nohy. Richtárik dnes skonštatoval, že zdravotné problémy už nemá, bar normálne funguje a v súčasnosti už problémy s výtržníkmi nie sú.

Návrhy na dokazovanie

Súdu bola žaloba doručená v novembri 2014. Ten následne doručoval obvineným i poškodeným a ich právnym zástupcom obžaloby a výzvy na oznámenie návrhov na vykonanie dôkazov. Súd koncom januára 2015 ukončil doručovanie obžaloby všetkým stranám. Následne bola obžaloba preskúmaná a začiatkom apríla oznámil obhajca prevzatie právneho zastupovania jedného z obvinených a predložil návrhy na vykonanie dokazovania. V júni bol termín hlavného pojednávania určený na 25. septembra 2015, nakoľko bola zistená prekážka čerpania dovoleniek právnych zástupcov v mesiacoch júl a august.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM