Lucia Lauková Kultúra

Umelecké diela dostali nový dych: Ponitrianske múzeum predstaví zreštaurované exponáty

Návštevníci Ponitrianskeho múzea si budú môcť pozrieť zreštaurované exponáty. Výstava bude otvorená v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Umelecké diela dostali nový dych: Ponitrianske múzeum predstaví zreštaurované exponáty
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva v Nitre predstaví Ponitrianske múzeum výber z obnovených exponátov, ktoré počas svojej 30-ročnej praxe zreštaurovala Lívia Šumichrastová. Výstava s názvom Obnovené reštaurovaním bude otvorená 5. septembra.

Reštaurátorka sa prednostne venuje obnove polychrómových drevených plastík a obrazov na plátne a dreve. „Spolupracuje i s odbornými pracovníkmi pri vyhotovovaní kresbovej dokumentácie do archeologických nálezových správ. Výstava predstaví výber Šumichrastovej reštaurátorských prác, ktoré pre Ponitrianske múzeum zrealizovala,“ uviedla PR manažérka múzea Ľubica Packová-Zahradárová.

Ako pripomenula, v múzeu sú uložené predmety umeleckej a historickej hodnoty, ktoré sú často znehodnotené zlým zaobchádzaním alebo neodbornou starostlivosťou. „O ich navrátenie do pôvodného stavu bez toho, aby sa znížila ich originálna podstata sa stará práve reštaurátor. Výsledok práce Lívie Šumichrastovej si budú môcť návštevníci Ponitrianskeho múzea pozrieť do 27. septembra,“ dodala Packová-Zahradárová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM