Lucia Lauková Kultúra

Pod Zoborom odštartujú Dni európskeho kultúrneho dedičstva: Čaká nás séria podujatí

Slávnostné otvorenie bude v Nitre spojené s oslavou 770. výročia udelenia kráľovských výsad mestu. V Nitrianskom kraji sa uskutoční 63 podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Pod Zoborom odštartujú Dni európskeho kultúrneho dedičstva: Čaká nás séria podujatí
Zdroj: TASR

Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) ponúknu v septembri takmer 400 podujatí a aktivít po celom Slovensku. Otvorené budú i bežne neprístupné pamiatky a v inom svetle sa predstavia aj tie bežne prístupné. V stredu o tom počas tlačovej konferencie informovala ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).

Rôznorodé vzdelávacie podujatia, semináre i prednášky doplnia aj turistické atraktivity, súťaže a hry súvisiace s historickým prostredím a jeho hodnotami. V Nitrianskom kraji sa uskutoční 63 podujatí, v Trnavskom kraji to bude 91 akcií, v Bratislavskom kraji 15, v Trenčianskom kraji 38, v Žilinskom kraji 37 a v Banskobystrickom kraji 70 aktivít. Na východe Slovenska, v Prešovskom kraji to bude 30 podujatí, v Košickom kraji pôjde o 36 akcií.

Slávnostné otvorenie DEKD bude v nedeľu 2. septembra v Nitre v rámci programu osláv 770. výročia udelenia kráľovských výsad mestu. „Spojili sme súkromných, ale i verejných majiteľov pamiatok,“ povedala Laššáková.

Hlavná téma

Hlavnou témou aktuálneho ročníka je Zdieľané dedičstvo, ktorá má podľa Laššákovej upozorniť na to, že kultúrne dedičstvo Európy je všade okolo nás.

Najzaujímavejšie podujatia

V rámci DEKD sa uskutoční slávnostné odovzdávanie výročných cien revue Pamiatky a múzeá 7. septembra. Po ňom bude nasledovať v Nitre slávnostný koncert DEKD. Medzi najzaujímavejšie podujatia bude podľa rezortu kultúry patriť napríklad Putovanie regiónom v meste Holíč alebo Jesenné slávnosti v obci Pobedim, ale i Cestovanie v čase na hrade Strečno. V kaštieli v Malackách sa môže verejnosť tešiť na Bábkové žihadlenie a v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici na podujatie Stretnutia s minulosťou pod Zelenou klenbou. V múzeu Červený Kláštor sa budú konať Kláštorné dni prezentujúce život mníchov, tradičné jedlá, remeslá a výrobu piva. Laššáková upriamila pozornosť napríklad aj na gotickú cestu a kostolíky v Košickom kraji alebo na krypty v Trenčíne.

Ukončenie DEKD bude 27. septembra vo Vzdelávacom a vedecko-výskumnom centre Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Banskej Štiavnici.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM