Lucia Lauková Správy

Ulica 7. pešieho pluku nezmení názov: Na Divadelnú ju chcelo premenovať SDKS

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre chcelo premenovať ulicu, na ktorej budova divadla stojí. Mestskí poslanci zmeny neodsúhlasili.

Ilustračný obrázok k článku Ulica 7. pešieho pluku nezmení názov: Na Divadelnú ju chcelo premenovať SDKS
Zdroj: TASR

Ulica 7. pešieho pluku v centre Nitry ponesie aj naďalej názov po slávnej jednotke, ktorá bola súčasťou legionárskeho vojska sformovaného počas prvej svetovej vojny na Sibíri. Mestskí poslanci na svojom októbrovom rokovaní neschválili jej premenovanie na Divadelnú ulicu.

Dôvod premenovania

S návrhom na zmenu názvu prišlo Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS), ktoré na ulici sídli. Argumentovalo pri tom skutočnosťou, že v povojnovej histórii Nitry bola táto ulica vždy spájaná s divadlom. Už v roku 1949 tam sídlilo Nitrianske krajové divadlo a od roku 1979 až do roku 1992 Divadlo Andreja Bagara. „Od roku 1994 tu sídli SDKS. Zmena názvu ulice by akcentovala významné postavenie divadla v meste Nitra. S návrhom na zmenu názvu prišiel pred časom už bývalý riaditeľ divadla Karol Spišák,“ uvádza sa v návrhu SDKS.

Historický názov

Divadlo okrem toho pripomenulo, že na ulici dnes sídlia iba SDKS a dielne Divadla Andreja Bagara, takže by sa zmena jej názvu nedotkla žiadnych obyvateľov mesta. „Aktuálny názov Ulica 7. pešieho pluku je okrem toho historicky nepresný. Jeho pôvodný a úplný názov znie 7. československý peší Tatranský pluk. Bol výnimočný tým, že väčšinu jeho vojakov tvorili Slováci a jeho časť sa zo Sibíri presunula cez Kanadu do Nitry. Pamiatku tohto pluku by bolo možné uctiť si osadením pamätnej tabule na budovu dnešnej tržnice, kde kedysi sídlil,“ argumentovalo SDKS.

Zmenu neschválili

Mestskí poslanci však divadelníkom nevyhoveli. Priklonili sa k názoru komisie mestského zastupiteľstva pre kultúru, cestovný ruch a zahraničné vzťahy. Tá premenovanie ulice neodporučila „…z dôvodu zaužívanosti pomenovania a jeho súvislosti s historickým kontextom".

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM