Lucia Lauková Správy

Transparentnosť mestských firiem: Najhoršie zo Slovenska obstál nitriansky podnik

Prieskum Transparency International pozoroval mestské spoločnosti vo všetkých krajinách V4. Najhoršie skóre zo slovenských firiem má nitrianska spoločnosť.

Ilustračný obrázok k článku Transparentnosť mestských firiem: Najhoršie zo Slovenska obstál nitriansky podnik
2
Galéria

Transparency International Slovensko, si po hodnotení radničných novín, posvietilo na transparentnosť mestských podnikov. Do pozorovania boli zahrnuté krajiny V4, teda Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko. Z každej krajiny bolo hodnotených 9 firiem.

Verejná kontrola firiem

Transparentnosť hodnotili na základe informácií zverejnených na webových stránkach spoločností. Sledovali desať kľúčových oblastí, ako napríklad verejné obstarávanie, personalistika či predaj a prenájom majetku. „Ak by si voliči chceli overiť, ako sa mestským spoločnostiam darí napĺňať plány, koľko zarábajú ich šéfovia, aké kvalifikačné predpoklady spĺňajú členovia ich dozorných rád a ako v nich prebiehajú výberové konania alebo ponukové konania na predaj a prenájom majetku, s veľkou pravdepodobnosťou by o tom na ich stránkach nenašli takmer nič. Slovenské mestské firmy sú pritom voči verejnej kontrole ešte zdráhavejšie ako ich kolegovia z Česka a Maďarska,“ uvádza Transparency International Slovensko.

Slovensko pod priemerom

V celkovom hodnotení podpriemerný výsledok 30,5 % a spomedzi krajín V4 mu patrí 3. miesto. Najlepšie obstáli mestské podniky Českej republiky, s výsledkom 41,4 %. Druhá priečka v transparentnosti mestských podnikov patrí Maďarsku s 40,6 %. Hlboko pod priemerom ostalo Poľsko s výsledkom 24,3 %.

Najhoršia na Slovensku

Na chvoste rebríčka ostala nitrianska mestská spoločnosť, ktorá má podľa prieskumu na Slovensku v oblasti transparentnosti najväčšie nedostatky. „Najhoršie skóre zo slovenských firiem a tretie najhoršie v celkovom poradí získala nitrianska odpadová spoločnosť Nitrianske komunálne služby, s.r.o., ktorej tržby a výnosy sú druhé najnižšie spomedzi všetkých 36 firiem a dosahujú len tesne cez štyri milióny eur,“ tvrdí v prieskume Transparency International Slovensko. Ako ďalej dodáva, jej skóre 11,17 percent výrazne zaostáva aj za porovnateľnými spoločnosťami, ako napríklad Technické služby mesta Prešov, a.s. s tržbami a výnosmi na úrovni 4,8 milióna eur získali v hodnotení 28 percent. Naopak najotvorenejšia slovenská spoločnosť je Dopravný podnik Bratislava, a.s..

V priloženej galérii nájdete kompletný rebríček prieskumu transparentnosti mestských firiem krajín V4!

Foto: ilustračné

Rebríček transparentnosti mestských firiem: Najhoršie dopadla spoločnosť Nitry
2
Galéria
Zdroj: TIS
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM