Lucia Lauková Správy

Veľké hodnotenie radničných novín: TAKTO obstálo mestské periodikum Nitra

Do hodnotenia Transparency International Slovensko boli zaradené aj noviny, ktoré vydáva mesto Nitra. Podľa výsledkov patrí medzi najmenej prínosné periodikum.

Ilustračný obrázok k článku Veľké hodnotenie radničných novín: TAKTO obstálo mestské periodikum Nitra
6
Galéria
Zdroj: TASR

Transparency International Slovensko hodnotilo mestské noviny. Inšpirovalo sa podobným projektovom, ktorý bol realizovaný v Čechách. Hodnotenie bolo zamerané na podrobné hodnotenie užitočnosti, objektívnosti a verejnoprávneho charakteru novín vo viacerých mestách na Slovensku.

Z 83 porovnávaných samospráv skončila Nitra s periodikom rovnomenného názvu na 78. mieste. V niektorých vydaniach nitrianskeho periodika zaberá politická plocha viac ako 50%.

Posudzovaných bolo 5 čísel periodika s názvom Nitra, ktoré boli vydané od marca do júla 2016. V prípade takmer každého čísla zhodnotila Transparency International Slovensko, že periodikum propaguje vedenie radnice abnormálne často a obsahuje nadmerný počet fotiek vedenia a starostu v rôznych situáciách.

Chýba diskusia

Podľa hodnotenia Transparency International za toto umiestnenie môže viacero faktorov. „Periodikum NITRA prináša iba oficiálny názor politického vedenia, diskusia úplne chýba. Poskytuje občanom veľa informácií o aktivitách radnice a jej vedenia, nie je dobrým zdrojom informácií o budúcich rozhodnutiach, v časti článkov o politike radnice nie je uvedený autor, slúži často ako nástroj pre účelovú prezentáciu vedenia radnice a plocha periodika je zneužívaná na prezentáciu vedenia samosprávy,“ znie hodnotenie Transparency International Slovensko.

Najprínosnejšie noviny

Horšie ako Nitra dopadli mestské tlače z Tvrdošína, Dubnice nad Váhom, Dunajskej Stredy, Humenného a Rimavskej Soboty. „Najmenej užitočné pre verejnú kontrolu spomedzi celej vzorky sa ukázali rimavsko-sobotské Gemerské zvesti a Humenské noviny, ktoré skončili hlboko podpriemerne takmer vo všetkých ukazovateľoch,“ píše v správe Transpareny International Slovensko. Najprínosnejšie noviny má bratislavská mestská časť Nové Mesto.

Foto: ilustračné

Veľké hodnotenie radničných novín: TAKTO obstáli mestské noviny Nitry
6
Galéria
Zdroj: TIS
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM