Rôzne

Tragický 26. marec v dejinách Nitry: Deportácia Židov a letecký útok na mesto

V ten istý deň, pár rokov po sebe, zasiahli Nitru udalosti, ktoré sa zapísali do dejín. Žiaľ, obe mali tragické následky.

Ilustračný obrázok k článku Tragický 26. marec v dejinách Nitry: Deportácia Židov a letecký útok na mesto
7
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Vojnové roky boli plné hrôzy od začiatku až do samého konca. Svedčí o tom aj udalosť, ktorá sa odohrala štyri dni pred oslobodením Nitry. Krátko po ôsmej hodine ráno sa rozozvučali hlasité sirény, ktoré oznamovali letecký útok.

„Ráno 26. marca 1945 narušilo pomerne pokojný život Nitranov 42 bombardovacích lietadiel,“ spomína na tragickú udalosť mesto Nitra na svojej stránke.

Začal sa teror

Ulicami sa krátko po ôsmej hodine šíril zvuk sirén, ktoré volali na poplach. „O niekoľko minút prenikli nad Nitru ruské stíhačky, ktoré palubnými zbraňami ostreľovali protilietadlové batérie až ich úplne zneškodnili. Krátko nato prileteli tri vlny bombardérov a začali s bombardovaním mesta,“ opisuje ničivé udalosti.

Výsledok? Nitru zasiahlo 166 bômb. Usmrtili 345 prevažne civilných osôb.

Bohužiaľ, o život prišli nevinní civilisti zbytočne. Cieľom útoku mali byť fašistické vojenské štáby a nepriateľské vozidlá sústredené v Nitre. Nemci však už v Nitre neboli. Mesto mali opustiť dva dni pred bombardovaním.

Bomby, okrem mestských kasární a Pároviec, zasiahli aj ulice Farskú, Kupeckú, dnešnú Štefánikovu triedu a priestor pred hlavnou poštou. Bomby dopadli aj na vtedajšiu budovu divadla, tržnicu, podhradie a budovu prepoštstva.

Bilancia bola zdrvujúca

„Zničených bolo 48 budov, 289 budov bomby silne poškodili a 430 budov poškodili menej. Medzi obeťami bolo len 13 vojakov – 8 vojakov slovenskej armády a 5 vojakov Wehrmachtu, ostatné obete boli civili: Nitrania, prechádzajúci utečenci a cezpoľní návštevníci predveľkonočného trhu z okolitých dedín,“ píše sa na stránke mesta.

Deportácia Židov

S rovnakým dňom sa spája aj ďalšia tragická udalosť v dejinách Nitry. Prenasledovanie Židov, ktoré sa začalo v roku 1938 vrcholilo v roku 1942 deportáciami. Židia prišli arizáciou o majetok a štát ich označil za sociálnu príťaž. K všetkému mala pomôcť propaganda a protižidovské hes­lá.

Z Nitry začali odchádzať vagóny plné ľudí na nútené práce. 26. marca 1942 vypravili z Nitry prvý transport 222 mladých mužov do Nemecka. O štyri dni neskôr odišiel z Nitry transport so 121 mladými ženami vo veku od 16 do 30 rokov.

Nákladné vlaky odchádzali z Nitry aj v ďalších mesiacoch. Vrátila sa len hŕstka. „Zo 6 000 Židov, ktorých v druhej svetovej vojne vyviezli z Nitry, sa zachránilo sotva 10 percent,“ stojí na stránke mesta.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Tragické udalosti v histórii Nitry
7
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM