Správy

Židovský cintorín ukrýva tisíce hrobov: Láka aj pútnikov z Izraela

V tesnej blízkosti najväčšieho nitrianskeho sídliska sa rozprestiera rozľahlý židovský cintorín. Za jeho múrmi sa na šiestich hektároch nachádza približne 5000 hrobov.

Ilustračný obrázok k článku Židovský cintorín ukrýva tisíce hrobov: Láka aj pútnikov z Izraela
Zdroj: TIC Nitra

„Hlavný židovský cintorín v meste Nitra, oddeľujúci pôvodné územie židovskej obce Párovce od nového panelového sídliska Klokočina, má dve časti: ortodoxnú a neologickú,“ informuje web mesta Nitra.

Ako prvý bol založený ortodoxný židovský cintorín. Jeho história siaha približne do roku 1750. V roku 1860 bola založená neologická časť cintorína.

Pútnické miesto

Na večný odpočinok je tu uložených aj viacero osobností. Medzi nimi môžeme spomenúť Ezechiela Banetha (1773–1854), ktorý bol rabínom vyučujúcim v židovskej škole na Párovciach. „Zomrel v povesti svätca a jeho hrob sa stal pútnickým miestom,“ informuje mesto. Ako ďalší tu má hrob aj Max Pollak (1832–1918), ktorý v Nitre postavil tehelňu a bol aj jej majiteľom, alebo napríklad Artur Vero-Veisz (1858–1921), ktorý v Nitre postavil zlievárne a obilné sýpky.

Úcta aj stovky rokov po smrti

Prvý menovaný sa však teší neutíchajúcej úcte a pútnici mieria k jeho hrobu aj stovky rokov po jeho smrti.

"Nitru si stále častejšie vyberajú za cieľ svojich výletov občania Izraela s cieľom navštíviť Synagógu, ako aj hlavný židovský cintorín s hrobom rabína Ezechiela Banetha, ktorého hrob sa stal pútnickým miestom,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

„Podľa legendy vraj Ezechiel Baneth nebol spokojný s mravnosťou a spôsobom života svojej rodiny, a preto si pred smrťou želal, aby jeho hrob nik nenavštevoval. Podľa poslednej vôle mali okolo neho pochovávať iba predčasne narodené deti, ktorých rodičia boli bez mravnej poškvrny. Toto mu aj splnili a aby vedľa neho nikoho iného nepochovali, nechali okolo jeho hrobu štvormetrový prázdny priestor,“ uviedol web nitrianskej Židovskej náboženskej obce.

Hlavný cintorín však nie je jediným židovským cintorínom v okolí. Nájdeme tu ešte ďalšie štyri menšie. Nachádzajú sa v Horných Krškanoch neďaleko Biovety, v Ivánke pri Nitre (nad tranzitným plynovodom na kopci), v Lužiankach a v Janíkovciach.

„Všetky tieto cintoríny sú veľmi zanedbané, neudržiavané,“ informuje web mesta Nitra.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM