Lucia Lauková Správy

Tradičné jarné čistenie Zobora sa tento rok konať nebude: Odpadu ubúda

Po desiatich rokoch si dá akcia Jarné čistenie Zobora prestávku. Pomôcť však budete môcť inej časti Nitry, ktorá to tiež potrebuje.

Ilustračný obrázok k článku Tradičné jarné čistenie Zobora sa tento rok konať nebude: Odpadu ubúda
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Jarné čistenie Zobora je akcia tradične organizovaná v apríli Nitrianskym horským spolkom ako hlavným organizátorom. Tento rok však dôjde k zmene. Po 10. rokoch sa organizátori rozhodli 11. ročník odložiť na rok 2019. „Situácia v prírode sa postupne zlepšuje, odpadu vyzbieraného z okolia turistických chodníkov bývalo postupne menej,“ uvádzajú organizátori na FB profile akcie.

„Počas uplynulých 10 ročníkov (2007–2017) bolo vyzbieraných spolu cca 28 ton odpadu zo Zoborských vrchov, konkrétne z turistických chodníkov a ich okolia od dražovského kostolíka, cez Pyramídu, Zobor až po Žibricu,“ píšu organizátori.

Čistilo sa aj okolie Špecializovanej nemocnice sv. Svorada a zároveň sa likvidovali čierne skládky pod Lupkou a nad Dražovcami a práve odpad z čiernych skládok tvoril najväčšiu časť každoročne vyzbieraného odpadu.

„Vzhľadom na uvedené sme sa so Správou CHKO Ponitrie, spoluorganizátorom JČZ, dohodli, že tento rok sa naše tradičné jarné čistenie neuskutoční. Spravíme ho opäť budúci rok, teda 11. ročník JČZ so zapojením širokej verejnosti bude v apríli 2019,“ oznámili organizátori.

Na miesto toho sa však tento rok sústredia sily na čistenie brehov rieky Nitra. Uskutoční sa v sobotu 21. apríla a zapojiť sa môžu všetci záujemcovia od detí až po seniorov. Záujemcovia sa stretnú o 9. hodine pred areálom spoločnosti Nitrianske komunálne služby na Nábreží mládeže.

Pre všetkých účastníkov akcie budú pripravené pracovné rukavice a vrecia na odpad. Likvidáciu nazbieraného odpadu zabezpečí mesto Nitra prostredníctvom Nitrianskych komunálnych služieb.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM