Lucia Lauková Správy

Stovka dobrovoľníkov vyčistila Zobor: Odpadom zaplnili dva kontajnery

Do jarného čistenia Zoborských vrchov sa pustila stovka dobrovoľníkov. Na chránených lokalitách našli okrem obalov či plastových fliaš aj pneumatiky.

Ilustračný obrázok k článku Stovka dobrovoľníkov vyčistila Zobor: Odpadom zaplnili dva kontajnery
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Dva kontajnery zaplnila odpadom vyzbieraným v Zoborských vrchoch zhruba stovka dobrovoľníkov, ktorí sa zúčastnili na Jarnom čistení Zobora. Jubilejný 10. ročník podujatia sa uskutočnil symbolicky na Deň Zeme. Dobrovoľníci vyčistili turistické chodníky a ich okolie medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou od rôzneho odpadu, ktorý počas svojich výletov nechávajú na týchto miestach nezodpovední návštevníci.

Pneumatiky i oblečenie

„Na rôznych miestach sme likvidovali nelegálne skládky odpadu, našli sme pneumatiky, nárazníky áut, ale aj rôzne oblečenie, obuv či knihy. Na turistických chodníkoch sa hromadia najmä rôzne obaly z potravín, plechovky, plastové fľaše, sklo,“ informoval zástupca organizátorov podujatia Radovan Baláž. Podľa jeho slov množstvo odpadu vyzbierali dobrovoľníci priamo pod Pyramídou, na ktorej je umiestnených niekoľko odpadkových košov.

Likvidácia skládok odpadu

Čistenie každoročne organizuje Nitriansky horský spolok v spolupráci so Správou CHKO Ponitrie a mestom Nitra. Zámerom organizátorov je práve asanácia nelegálnych skládok na území prírodnej rezervácie Lupka a nad mestskou časťou Dražovce. Dobrovoľníci sa stretli pred Špecializovanou nemocnicou sv. Svorada na Zobore (Liečebným ústavom), kde boli pre nich pripravené pracovné rukavice a vrecia na odpad. Likvidáciu nazbieraného odpadu zabezpečuje mesto Nitra prostredníctvom spoločnosti Nitrianske komunálne služby. Počas uplynulých deviatich ročníkov dobrovoľníci spoločne vyzbierali zhruba 26 ton odpadu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM