Lucia Lauková Kultúra

Tradičná púť, jarmok i historický festival: TOTO prinesú mestské slávnosti v Nitre

Celomestským slávnostiam bude vyhradený prvý júlový víkend. Pozrite sa, čo pripravujú organizátori tento rok.

Ilustračný obrázok k článku Tradičná púť, jarmok i historický festival: TOTO prinesú mestské slávnosti v Nitre
8
Galéria
Zdroj: TASR

Prvý júlový víkend bude v Nitre už tradične patriť celomestským oslavám. Organizátori podujatia Nitra, milá Nitra už pripravujú program, ktorý od 5. do 7. júla prinesie množstvo kultúrnych i duchovných podujatí.

Historický festival aj DOD

Slávnosti, ktoré spájajú Dni Nitranov s Pribinovými a Cyrilo-metodskými slávnosťami, sa aj tento rok zamerajú na popularizáciu histórie Nitry. Súčasťou podujatia bude v piatok 5. júla tradičná Cyrilo-metodská národná púť na Svätoplukovom námestí. V tento deň sa bude konať aj deň otvorených dverí na Nitrianskom hrade. „Históriu naživo budú môcť pútnici a návštevníci zažiť počas piatka a soboty aj na historickom festivale Pribinova Nitrava. Chceli by sme počas tohtoročných slávností nadviazať na úspešné exteriérové divadelné predstavenia, ktoré v uplynulých rokoch predstavili verejnosti významné historické momenty z bohatých nitrianskych dejín,“ uviedla vedúca odboru kultúry na mestskom úrade Dagmar Bojdová.

Jarmok aj vystúpenia

Súčasťou slávností Nitra, milá Nitra bude aj jarmok, ktorý sa bude konať v podhradí, na pešej zóne i na Svätoplukovom námestí. „V Hornom meste plánujú organizátori sprístupniť na umenie dvory, záhrady a pivnice tak, ako to bolo zaužívané v minulosti. Oslovili preto majiteľov dvorov, aby svoj záujem o sprístupnenie a prezentáciu umenia deklarovali na mestskom úrade. Pre verejnosť by mal byť otvorený aj areál bývalých zoborských kasární na Martinskom vrchu. Bodku za celodennými programami urobia po oba večery vystúpenia hudobných skupín,“ povedala Ľudmila Synaková z mestského úradu.

Ako pripomenula, pripravuje sa aj cyrilo-metodské zážitkové a zábavné putovanie pre peších i cyklistov, ktoré bude smerovať od Dražovského kostolíka sv. Michala cez Zoborský kláštor až na Martinský vrch, kde bude v archeoskanzene pripravený bohatý program. „Hlavnými organizátormi mestských slávností sú mesto Nitra, Nitriansky samosprávny kraj a Biskupstvo Nitra,“ doplnila Synaková.

Foto: ilustračné

FOTO: Nitrianske korzo ožilo, remeselný jarmok prilákal množstvo návštevníkov
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM