Rôzne

TOTO nie je 1. apríl: Najbizarnejšie plány, ktoré sa v Nitre nikdy nezrealizovali

V histórii Nitry sa objavili viaceré megalomanské projekty, ktoré však ostali len na papieri. Oprášte spolu s nami plány, ktoré dnes vyvolávajú úsmev.

Ilustračný obrázok k článku TOTO nie je 1. apríl: Najbizarnejšie plány, ktoré sa v Nitre nikdy nezrealizovali
5
Galéria
Zdroj: SkyWay

Cestovanie budúcnosti

Vráťme sa do roku 2016. Nitru obletela senzácia o futuristických plánoch s výstavbou nadzemnej mestskej hromadnej dopravy. S odvážnym nápadom prišla spoločnosť SkyWay, ktorá od prevratnej myšlienky sľubovala veľké zmeny v doprave. Nitra mala byť prvá, kde by takýto experiment odskúšali. Novým dopravným systémom chceli spojiť nitrianske sídlisko Klokočina s centrom mesta. Len pripomíname, že spoločnosť dokonca s návrhom oslovila aj vtedajšie vedenie mesta na čele s Jozefom Dvončom.

Nešlo však o žiadnu revolúciu v doprave. Spoločnosť začala s oslovovaním drobných investorov, čo vyvolalo podozrenie, že ide o pyramídovú hru. V roku 2019 na činnosť spoločnosti upozornila aj Národná banka Slovenska.

Električky v Nitre

V doprave ešte ostaneme, ale tentokrát už trochu nižšie pri zemi. Nad novým spôsobom dopravy, nie až takým futuristickým, uvažovalo mesto aj v roku 2020. Jednou z možností boli električky. Mesto uvažovalo nad tým, že by električky mohli prepravovať masy ľudí, ktoré sa sústreďujú najmä na Klokočine a Chrenovej. Jedna vetva vraj mohla prepravovať ľudí zo sídlisk do centra mesta a druhá mala smerovať do priemyselného parku. Nápad bol v štádiu diskusií a mesto ho spomínalo aj v súvislosti s budovaním novej štvrte na Párovských lúkach. Tu sa už našiel investor, ktorý by chcel začať stavať bytové domy už v roku 2022. Že budú aj v Nitre premávať niekedy v budúcnosti električky, nemusí byť vôbec vylúčené.

Lanovka len na papieri

Veľmi populárna bola v posledných rokoch téma návratu lanovky na Zobor. Ide tiež o jeden z plánov, ktorý zatiaľ ostal len na papieri. Reálne kontúry nabral zámer v roku 2017, kedy dalo Biskupstvo Nitra vypracovať projekt na obnovu lanovky na Zobor. Podľa neho by nás lanovka k vrcholu stanice mala prepraviť za 4 minúty a 40 sekúnd. Plán bol tiež vybudovať kryté nástupisko, WC, bufet či požičovňu a servis bicyklov. Objekt stanice navrhovala štúdia zrekonštruovať a vytvoriť z neho reštauráciu a kaviareň s vyhliadkovou terasou. Na projekt však zatiaľ sadá prach.

Snom bol aj akvapark

Nejeden projekt plánoval vybudovať pre Nitru vysnívaný akvapark. Do výstavby vodného parku sa chcel investor pustiť aj v roku 2014. Akvapark mal vzniknúť na mieste súčasného mestského kúpaliska. Podľa vtedajšej vizualizácie by z pôvodných bazénov zostal zachovaný iba plavecký. Dominantou kúpaliska mala byť kruhová bazénová hala. Prebudované kúpalisko by malo byť vybavené aj toboganmi, vírivými bazénmi a ďalšími vodnými atrakciami. V areáli mali tiež vyrásť sauny, fitnes a kaviareň. Spolu s mestom chcela ísť do investície za 17 miliónov eur súkromná firma. Nakoniec však mestskí poslanci vstup Nitry do verejno-súkromného partnerstva neodsúhlasili a projekt sa nikdy nerealizoval.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Čítajte viac

Vizualizácie nitrianskeho Aquaparku
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM