Lucia Lauková Kultúra

Tipy na víkend v Nitre: Čakajú nás historické boje, rínek i zobroské slávnosti

Pred nami je posledný májový víkend. Pod Zoborom to bude žiť viacerými akciami. Pozrite si prehľad podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Tipy na víkend v Nitre: Čakajú nás historické boje, rínek i zobroské slávnosti
Foto: Rastislav Búgel

Stretol som Dominiku tour – Nitra – Reunion

24. mája o 20.30 h, Music A Cafe

Pracovný týždeň môžete zakončiť na koncerte kapely Reunion. V rámci svojho turné vystúpia aj v Nitre. Vstupné na koncert je 5 eur.

Noc kostolov 2019

Začiatok podujatia oznámia zvony vo vežiach nitrianskych chrámov, ktoré sa rozozvučia krátko pred 18. hodinou. Cieľom projektu je prezentácia vzácnych budov, interiérov, sôch a obrazov v kostoloch. Program sa začne v ruinách Zoborského kláštora a Kostola sv. Jozefa o 18. hodine ekumenickou bohoslužbou za účasti kresťanských cirkví pôsobiacich v Nitre. V prípade nepriaznivého počasia sa presunie do nemocničnej kaplnky. Po omši sa uskutoční večerná prehliadka areálu s pátrom Filipom.

Svätourbanské zoborské slávnosti

od 24. do 26. mája, priestranstvo pred Artin-om

Posledný májový víkend bude pod Zoborom patriť svatku sv. Urbana, patróna vinohradníkov. Tešiť sa môžete na pestrý program vrátane trhového mestečka. Súčasťou podujatia bude aj ochutnávka halušiek zo súťaže o varešku Jožka Dóczyho, oldies party, hudobné i tanečné vystúpenia a nebudú chýbať atrakcie pre deti aj dospelých. Vstup je voľný.

Nitránsky rínek

25. mája od 9.00 do 20.00 h, Svätoplukovo námestie

Mestský trh poskytne priestor predajcom, malým remeselníkom, pestovateľom i malovýrobcom. Svoju tvorbu predstavia aj mladí umelci a kapely. V stánkoch nebude chýbať aj niečo dobré pod zub, ako rôzne placky, lokše, ovocie, štrúdle či koláče.

Jarná párty

25. mája od 9.00 h, L & Š

Na párty bude možné vidieť krásu historických vozidiel, zabaviť svoje deti, pochutnať si na tradičnej klobáske či guláši a podporiť nitrianskych hokejistov. Tí prídu do LŠ a budú sa snažiť vybojovať farby pre detský domov v Nitre (Centrum pre deti a rodiny Nitra). Tentokrát to bude „Farebná streľba s Duluxom“ a koľko bodov nastrieľajú, toľko kilogramov bielej farby bude odovzdané práve tomuto centru.

Ukážky historických bojov z 2. svetovej vojny

25. mája od 10.00 h, Slovenské poľnohospodár­ske múzeum

Pôda Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre sa premení na bojový front. Klub vojenskej histórie Nitra tu 25. mája predvedie ukážky historických bojov z 2. svetovej vojny. Pre návštevníkov je pripravený pestrý program, ktorého súčasťou bude aj vzdušný útok vojnových lietadiel. Ukážky historických bojov z 2. svetovej vojny sú na programe od 13.00 do 15.00 hodiny. Hlavná ukážka začína o 14.00 hodine. Vstupné dospelí 5 eur, deti 3 eurá.

Klavírny koncert Bibiany Miškolciovej

26. mája o 17.00 h, Synagóga

V nedeľu bude v nitrianskej Synagóge znieť J.S.Bach, L.van Beethoven, F. Chopin, M. Ravel, F. Schubert, F. Liszt, či S. V.Rachmaninov. Hosťkou bude Alžbeta Miklášová, klavír. Usporiadateľom je Občianske združenie List. Vstup na vystúpenie je voľný.

Nitránsky Rock N Roll 2

26. mája od 15.00 h, Rocková škola, Štefánikova 53 – vchod od ul. Fraňa Mojtu

Rocková škola bude dejiskom Nitránskeho Rock n Rollu 2. Účinkujú Rocková škola (Predmet Kapela), Silentium (po 20 rokoch) Oáza, Košo a Slíže, Chabý vlas, UKND (model 1996), Dextróza, Dr. Zetor a Diturvit. Vstupné 5 eur.

Verejné korčuľovanie na Klokočine

26. mája od 13.00 do 15.00 h, Hokejová hala Klokočina

Zima je už síce dávno za nami, ale v Nitre sa ľadového korčuľovania nemusíte vzdať. V nedeľu bude plocha pre verejné korčuľovanie vyhradená od 13.00 do 15.00. Vstupné dospelí 2 eurá, deti do 15 rokov 1 euro.

Svätourbanské slávnosti v KC Zobor

26. mája o 14.00 h, Kultúrne centrum Zobor

Svätourbanské slávnosti budú prebiheať aj v Kultúrnom centre Zobor. Guláš v areáli navaria Zoborskí záhradkári, o.z. Do pohody zahrá Jindroband Blue Notes. Organizátorom podujatia je Mesto Nitra v spolupráci s o.z. Zoborskí záhradkári.

Koncert Darko Pleli

26. mája o 19.00 h, Bazilika sv. Emeráma

Organový festival Ars Organi zakončí nedeľný koncert, na ktorom vystúpi chorvátsky rodák Darko Pleli. Vstup je voľný.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM