Lucia Lauková Rôzne

TIP na víkend: Malebný Dražovský kostolík je skvelým miestom na výlet, VIDEO

Patrí medzi dominanty Nitry i okolia. Neprehliadnuteľný kostolík je obľúbeným miestom víkendových výletov.

Zdroj: YouTube.com

Dražovský kostolík je vyhľadávaným cieľom mnohých turistov i domácich. Napriek tomu, že nepatrí k najväčším, vďaka svojej polohe je neprehliadnuteľný.

Vyhliadky na víkend sú priaznivé a nevyužiť to, by bola škoda. V sobotu má byť v Nitre podľa imeteo.sk 17 °C a v nedeľu sa majú za jasného počasia denné teplotné maximá šplhať do 19 °C.

Zachránili ho miestni

Dražovský kostolík je kultúrnou pamiatkou z polovice 11. storočia. Podľa legendy ho dal postaviť kráľ Štefan. Archeologický výskum kostola sv. Michala v Dražovciach pri Nitre potvrdil v roku 2001 predpoklady o jeho predrománskych koreňoch.

Osud kostolíka ohrozila ťažba kameňa na výstavbu železnice z kopca, na ktorom stál. Ťažbe mal padnúť za obeť aj kostolík, zabrániť tomu mali protesty miestnych obyvateľov.

Vzácny nález

Paralelný výskum v blízkom pohrebisku priniesol mimoriadne cenný nález fragmentu čelenky z plieškov. Ide o dobovú bižutériu z polovice 14. storočia s vyobrazením meluzíny, napoly ženy, napoly ryby. Je to vôbec najstarší nález z týmto motívom v histórii archeológie.

Foto: ilustračné

Dražovce
14
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM