Lucia Lauková Správy

Štrbavý či Slanina: Staré matriky v Nitre ukrývajú aj ojedinelé priezviská

Niektoré priezviská môžu ich nositeľov vystavovať posmeškom. Priezviská, s ktorými sa dnes už väčšinou nestretávame, sa nosili aj v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Štrbavý či Slanina: Staré matriky v Nitre ukrývajú aj ojedinelé priezviská
Zdroj: TASR

Priezvisko má silnú výpovednú hodnotu. Môže evokovať silu, ale zároveň zhadzovať, či ponižovať jeho nositeľa. Platí však aj to, že čo bolo prijateľné v minulosti, stalo sa po dvesto rokoch nadávkou alebo vulgárnosťou. S vývinom jazyka sa totiž postupne menil aj význam slov.

Na Matričnom úrade v Nitre nájdeme matriky od roku 1910. Hanlivé priezviská sa v nich vyskytujú podľa slov referentky Matričného úradu v Nitre Janky Rybárovej len ojedinele a pre niekoho hanlivé nemusia byť.

Zo starých záznamov sa dozvedáme napríklad, že v Nitre sa nosilo v minulosti priezvisko Starý či Štrbavý. V matrikách z minulých storočí v Nitre sa objavilo aj priezvisko Slanina alebo Osúch.

Mnohé priezviská, s ktorými sa stretávame v starých matrikách, medzičasom zanikli. Najčastejšou príčinou bolo úmrtie posledného mužského nositeľa, čiže vymretie rodu po meči. Môže to však byť aj z dôvodu, že majiteľ ho nechcel.

Aj v Nitre si nechcené priezvisko môžete zmeniť. Za zmenu hanlivého priezviska zaplatíte 3 eurá, pri zmene priezviska maloletých detí sa platí 33 eur. Zmena mena alebo priezviska v ostatných prípadoch stojí 100 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM