Lucia Lauková Správy

Nazrite do minulosti: V Nitre sa odkrýva stratený archív mesta, FOTO

V Nitre sú vystavené mestské archívne dokumenty staré stovky rokov. Medzi nimi je napríklad aj najstarší súpis majiteľov domov v meste Nitra, okolo roku 1690.

Ilustračný obrázok k článku Nazrite do minulosti: V Nitre sa odkrýva stratený archív mesta, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR

Výstava Znovuobjavený archív mesta Nitra v Ponitrianskom múzeu, prezentuje písomnosti archívu mesta z rokov 1632 až 1922 z fondov Štátneho archívu v Nitre, ktorý ju pripravil v spolupráci s Ponitrianskym múzeom. Výstava potrvá do konca októbra.

Najzaujímavejším exponátom výstavy je slávnostný pergamen z roku 1632, ktorým uhorský kráľ Ferdinand II. potvrdzuje privilégiá, ktoré nitrianskym mešťanom udelil jeho predchodca.

Riaditeľ Ponitrianskeho múzea Anton Števko je presvedčený, že objavené listiny prispejú k popularizácii a lepšiemu spoznaniu mesta. Podľa jeho názoru preštudovať všetky novoobjavené materiály je prácou na desaťročia. „Verím tomu, že zanietení ľudia okolo riaditeľa Štátneho archívu v Nitre Petra Keresteša umožnia aj ďalším historikom začať nové výskumy starších dejín Nitry, pretože tieto dokumenty neboli doteraz nikdy využité pri výskume dejín mesta,“ uviedol riaditeľ múzea.

Nazrite do minulosti: V Nitre sa odkrýva stratený archív mesta, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM