Lucia Lauková Správy

Starý turistický vláčik v Nitre končí: Mesto chce s dopravcom Arriva kúpiť nový

Pôvodný turistický vláčik prevádzkovala súkromná osoba, ktorej vypršala zmluva s mestom. Radnica chce prevádzkovanie tejto atrakcie vziať do vlastných rúk.

Ilustračný obrázok k článku Starý turistický vláčik v Nitre končí: Mesto chce s dopravcom Arriva kúpiť nový
Zdroj: TASR

Mesto v spolupráci so spoločnosťou Arriva Nitra chce prevádzkovať mestský turistický vláčik. Premávať by mal od apríla do októbra. Doterajšiu prevádzku turistického vláčiku zabezpečoval Peter Lenčéš, ktorému podľa prednostu MsÚ v Nitre, Igora Kršiaka vypršala zmluva o spolupráci v roku 2017.

Čo bude so starým vláčikom?

Bielo-modrý expres premával pod Zoborom od roku 2006.„Na 5 rokov tam fungovala dotačná podpora mesta na úrovni 7500 tisíc eur ročne. Pokračovanie v tejto službe s týmto prevádzkovateľom nie je možné pretože technická spôsobilosť už nie je taká aby mohla byť pustená do premávky v meste Nitra,“ vysvetlil prednosta MsÚ v Nitre, Igor Kršiak.

Či ešte uvidíme pod Zoborom pôvodný turistický vláčik, ktorý roky prevádzkoval Peter Lenčéš, je otázne, nie je to však vylúčené. Telefonicky sa nám s pánom Lenčéšom zatiaľ nepodarilo spojiť. To, že by mestom chodili súbežne dva vláčiky, primátor mesta vylúčil. „Samozrejme pokým on bude môcť robiť nejakú príležitostnú dopravu, povedzme obce alebo si ho niekto objedná na svadbu, tak my mu brániť nebudeme, pretože to je jeho majetok a pokiaľ bude spĺňať licenciu tak to bude môcť riešiť aj on,“ povedal primátor Nitry, Jozef Dvonč.

Nový turistický vláčik s kapacitou 40 miest od maďarskej firmy Happy Train by mal stáť 128-tisíc eur. V roku 2018 by mal mestský turistický vláčik začať premávať v máji.

Cestovný poriadok

Podľa navrhovaného cestovného poriadku by mal nový turistický vláčik premávať každú hodinu do 13.00 do 17.00. Počas letných prázdnin, od 30. júna do 2. septembra, by mal jazdiť od 10.00 do 18.00 hodiny. Poslanci mestského zastupiteľstva s predloženým cestovným poriadkom nesúhlasili a požiadali o jeho prepracovanie.

Turistický vláčik by mal chodiť po trase, malý okruh: Svätoplukovo námestie – (Kalvária)- Sihoť – hrad – Svätoplukovo námestie (pôvodný) a veľký okruh: Svätoplukovo námestie – Zobor/Kalvária – Sihoť – hrad – Svätoplukovo námestie.

Výška cestovného

  • Základné (od dovŕšenia 15.roku veku do dovŕšenia 65.roku veku) 2 eurá
  • Zľavnené (od dovŕšenia 6 roku veku do dovŕšenia 15.roku veku, osoby po dovŕšení 65.roku veku, držitelia preukazu ZŤP)1 euro
  • Deti do dovŕšenia 6.roku veku (len v sprievode plnoletej osoby) bezplatne

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM