Lucia Lauková Správy

SPU v Nitre má novú virtuálnu študovňu: Obsahuje 130 vypredaných titulov

V študovni si vysokoškoláci môžu čítať z publikácií, ktoré by si už bežne zakúpiť nemohli. Sú v nej najmä učebnice a skriptá vydané SPU.

Ilustračný obrázok k článku SPU v Nitre má novú virtuálnu študovňu: Obsahuje 130 vypredaných titulov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Slovenská poľnohospodárska knižnica pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU) v Nitre otvorila novú virtuálnu študovňu. Cieľom projektu je otestovať záujem študentov SPU o skriptá a učebnice v digitálnej forme, informovala hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová.

Obsah virtuálnej študovne tvorí zhruba 130 titulov, najmä učebnice a skriptá vydané SPU. V menšej miere je zastúpená neučebnicová literatúra autorov z SPU a literatúra zo spoločenských vied, predovšetkým ekonómie a marketingu.

Vypredané publikácie

Podľa riaditeľky knižnice Beáty Bellérovej boli v spolupráci s Vydavateľstvom SPU vytypované vypredané publikácie, o ktoré by študenti mohli mať záujem. Univerzita zároveň oslovila autorov so žiadosťou o súhlas so sprístupnením starších, zdigitalizovaných titulov alebo digitálnych verzií novších publikácií.

„Publikácie vo virtuálnej študovni sú prístupné iba v počítačovej sieti univerzity. Ich texty nie je možné ukladať, kopírovať ani tlačiť, iba čítať,“ uviedla Bellérová.

Knižnica troch univerzít

Kontrolovaný prístup zabezpečuje softvérové riešenie pre tvorbu digitálnych knižníc, ktoré umožňuje spracovanie a zdieľanie digitalizovaného obsahu. Využívajú ho prestížne knižnice a vzdelávacie inštitúcie po celom svete. Pre svoju digitálnu knižnicu ho používa aj Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR a na základe dohôd o spolupráci vznikli v tomto prostredí virtuálne knižnice troch spolupracujúcich univerzít: Ekonomickej univerzity v Bratislave, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a SPU v Nitre.

Podľa Bellérovej má SPU predbežne podpísanú zmluvu s CVTI na využívanie softvéru na jeden rok. Súčasťou zmluvy bola aj digitalizácia vybraných publikácií. „Po uplynutí času trvania zmluvy vyhodnotíme úspešnosť, najmä záujem zo strany študentov, a dohodneme ďalší postup,“ potvrdila riaditeľka knižnice.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM