Lucia Lauková Správy

Ocenia prácu vedcov a výskumníkov: Pocty sa dočkajú aj dve osobnosti z Nitry

Slovenskí vedci a vedkyne si prevezmú ocenenia z rúk ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR Martiny Lubyovej.

Ilustračný obrázok k článku Ocenia prácu vedcov a výskumníkov: Pocty sa dočkajú aj dve osobnosti z Nitry
Zdroj: TASR

Oceniť prácu vedecko-výskumných pracovníkov a pracovníčok za dosiahnuté úspechy a ich prínos v oblasti vedy, techniky či inovácií je cieľom udeľovania ocenení Cena za vedu a techniku. Slávnostné vyhlásenie výsledkov 16. ročníka sa uskutoční vo štvrtok 7. novembra. Ceny odovzdá ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS).

Udeľovanie cien je už tradične vyvrcholením Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Ceny za vedu a techniku sa začali odovzdávať v roku 2014, dovtedy sa udeľovali ako ceny ministra školstva. Cieľom zmeny bolo zvýšiť spoločenskú prestíž ich udeľovania.

Predkladanie návrhov

Návrhy na ocenenie predkladajú vrcholní predstavitelia ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy, Slovenskej akadémie vied, predstavitelia sektora vysokých škôl, reprezentatívnych združení zamestnávateľov a občianskych záujmových združení.

Cena za vedu a techniku pre slovenských vedcov a vedkyne za ich osobitý význam pre rozvoj spoločnosti sa udeľuje v piatich kategóriách. V rámci podujatia bude taktiež udelená Cena Slovenskej rektorskej konferencie za umenie 2019 a Cena Aurela Stodolu, ktorú udeľujú Slovenské elektrárne.

Ocenení z Nitry

V kategórii osobnosť vedy a techniky bude ocenený aj prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD., z Katedry mikrobiológie, Fakulty biotechnológie a potravinárstva, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre . za vynikajúce výsledky v oblasti výskumu a vývoja biologicky účinných a prírodných látok so zameraním na mechanizmy účinku týchto látok na antimikrobiálnu, antibiofilmovú a antikarcinogénnu aktivitu.

V kategórii osobnosť vedy a techniky do 35 rokov budú ocenený aj Ing. Attila Tóth, PhD., z Katedry záhradnej a krajinnej architektúry Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva, Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre za mimoriadny prínos pre rozvoj vedy v oblasti krajinnej architektúry prostredníctvom výskumu zelenej infraštruktúry, jej plánovania, tvorby a implementácie.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM