Lucia Lauková Správy

SPU v Nitre chce mať krajší areál: Pripravuje projekt za 420-tisíc eur

V rámci nového projektu počíta univerzita s výsadbou nových rastlín, s osadením nového mobiliáru či opravou parkových komunikácií a osvetlenia.

Ilustračný obrázok k článku SPU v Nitre chce mať krajší areál: Pripravuje projekt za 420-tisíc eur
Foto: Rastislav Búgel

Areál Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v centre Nitry by mal byť zelenší a krajší. Univerzita pripravuje projekt za viac ako 420 000 eur, v rámci ktorého počíta s výsadbou nových rastlín a s osadením nového mobiliáru. TASR o tom informovala univerzita.

Projekt s názvom Zelená infraštruktúra na zelenej univerzite financuje Európsky fond regionálneho rozvoja sumou viac ako 402 000 eur, zvyšok rozpočtu tvorí spolufinancova­nie SPU.

Jeho cieľom je budovanie prvkov zelenej infraštruktúry, prispôsobenie sa zmene klímy a zavádzanie prvkov, ktoré budú znižovať hluk a znečistenia ovzdušia.

„Okrem zlepšenia mikroklímy v mestskom prostredí pôjde aj o zachovanie biodiverzity, ekologickej stability a estetickej funkcie areálu,“ uviedla SPU.

Podľa slov prorektora SPU pre investičný rozvoj Tomáša Tótha je už väčšina komunikácií, chodníkov a plôch v univerzitnom areáli v nevyhovujúcom sta­ve.

Nový projekt rozčlení jeho plochu na protihlukovú vegetačnú bariéru, pobytové lúky s rekreačnou a športovou funkciou, okrasné pohľadové časti, spoločenskú zónu s odpočívadlami a tranzitné časti a komunikácie.

Okrem toho sa v rámci projektu budú inštalovať aj nové prvky mobiliáru. „Zrealizuje sa tiež úprava komunikácií a verejného parkového osvetlenia. Uskutoční sa aj líniová výsadba drevín pozdĺž frekventovanej pešej komunikácie. Zelené plochy okrem toho, že zvlhčia vzduch v priemere o päť až sedem percent, budú zachytávať aj prach a absorbovať cudzorodé látky z ovzdušia,“ vysvetlil ciele projektu Tóth.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM