Lucia Lauková Správy

Spor o plánovaný altánok na Borine: Občania spisujú dve protichodné petície

Borina má prejsť zmenami. S niektorými navrhovanými úpravami obyvatelia nesúhlasia.

Ilustračný obrázok k článku Spor o plánovaný altánok na Borine: Občania spisujú dve protichodné petície
14
Galéria

Projekt revitalizácie Boriny rozdelil ľudí na dva tábory. Jedni majú výhrady voči pripravovanému projektu, druhí chcú aby bol zrealizovaný bez zmeny. Obe skupiny spísali petíciu.

V máji sa konalo stretnutie so signatármi petície proti vybudovaniu altánku a ohniska, ktorého sa zúčastnil primátor Marek Hattas aj autor projektu Zoltán Balko.

Altánok a ohnisko

Kameňom úrazu má byť umiestnenie altánku a legálneho ohniska. Podľa petičného výboru sú tieto objekty navrhované v blízkosti ich záhrad a majú obavy o pokoj v lokalite.

Podľa primátora sa na Borine nachádza niekoľko nelegálnych ohnísk a mať tam jedno legálne by bolo podľa jeho slov vhodné z bezpečnostného hľadiska.

„Vysvetlili sme si jasne, že podujatia, ktoré sa tam budú organizovať, budú skôr komorného charakteru,“ dodal primátor Marek Hattas.

Okrem toho má dôjsť aj k výrubu stromov. „Stromy budú odstránené, až keď dostaneme na to súhlas,“ ubezpečuje primátor.

Borina a borovice

Na miesto nich však nebudú sadiť borovice, ale duby a buky. „Borina síce nesie meno po Borovici, ale to je problém tohto parku. Tie borovice tam boli dosadené umelo. Som veľmi rád, že ten projekt ráta s tým, že sa vrátime k tomu pôvodnému. Bude tam dubová a buková výsadba a lesopark bude slúžiť ľuďom. Je to investícia pre budúce generácie,“ povedal nitriansky primátor.

Primátor pripustil, že po verejnom obstarávaní môžu urobiť v projekte zmeny. Prisľúbil, že prípadné úpravy bude komunikovať s občanmi. „Musíme si sadnúť najskôr v rámci VMČ a potom budeme komunikovať s občanmi,“ doplnil primátor, ktorý zároveň eviduje aj druhú petíciu, ktorá je za realizovanie projektu v pôvodnom znení.

„My, občania Nitry, ktorí sme za zachovanie pôvodného návrhu s vybudovaním bezpečného ohniska a k nemu priľahlého altánku, ihriska, vonkajšej posilňovne, pódia, náučného chodníka a lavičiek, by sme radi podporili vedenie mesta v realizácii pôvodného návrhu v plnom znení,“ píše sa v internetovej petícii.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Borina dostane nový šat: Vyrastie tu areál s ihriskom aj piknikovou lúkou
14
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM