Lucia Lauková Správy

Borina dostane nový šat: Vyrastie tu areál s ihriskom aj piknikovou lúkou

Mestský les Borina čaká revitalizácia. Zmení sa na oddychový areál s detským ihriskom či telocvičnou v prírode.

Ilustračný obrázok k článku Borina dostane nový šat: Vyrastie tu areál s ihriskom aj piknikovou lúkou
14
Galéria

O projekte revitalizácie mestského lesa neďaleko Klokočiny sa hovorí už niekoľko rokov. Zatiaľ však k jeho realizácii nedošlo. Na zámer urobiť z lesíka miesto pre rekreáciu a oddych sa nezabudlo.

„Momentálne je projekt na kontrole verejného obstarávania na ministerstve. Po kontrole verejného obstarávania bude realizácia,“ priblížil stav projektu hovorca mesta Tomáš Holúbek. Autorom projektu je krajinný a záhradný architekt Zoltán Balko.

Les je rozdelený na dve časti

Revitalizovať sa nebude celý lesný porast, ale len pozemky, ktoré patria mestu. Ide o juhovýchodnú časť lesa smerom k mestskej časti Čermáň. Druhá časť lesa zo strany Klokočiny, kde je umiestnený aj vysielač, je súkromná.

„Hlavnými cieľmi návrhu je zvýšiť environmentálnu kvalitu územia a jestvujúcich porastov drevín a atraktívnosť lesného prostredia pre širokú verejnosť na oddych, šport a krátkodobú rekreáciu. Zároveň prezentovať jedinečný úsek dejín mesta viažuci sa k priestoru z obdobia tureckých vojen 15. až 17. storočia,“ uvádza sa v projekte.

Odkaz na históriu

Históriu Šibeničného vrchu, ako miesta popráv, ktoré je opradené tajomstvami stredoveku, budú pripomínať aj informačné objekty.

V rámci projektu mesto plánuje prestavbu porastov drevín, stavebné úpravy chodníkov, elektroinštalácie, detské ihrisko, pribudnúť majú aj prvky urbánneho dizajnu.

Chýbať nebude telocvičňa v prírode či pikniková lúka, náučný chodník s označením a mobiliár. Na detskom ihrisku bude, pre deti vo veku od 3 do 14 rokov, postavená drevená zostava na preliezanie so sieťami.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Borina dostane nový šat: Vyrastie tu areál s ihriskom aj piknikovou lúkou
14
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM