Lucia Lauková Správy

Slovenské poľnohospodárske múzeum privíta návštevníkov: Musia mať rúška

Postupné uvoľnenie opatrení otvorí brány aj do areálu Slovenského poľnohospodárskeho múzea. Otváracie hodiny sú zatiaľ oklieštené.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské poľnohospodárske múzeum privíta návštevníkov: Musia mať rúška
14
Galéria
Zdroj: TASR

Od 26. mája bude Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre opäť otvorené. Návštevníci budú musieť dodržiavať prene stanovené opatrenia.

Až do odvolania platia nové otváracie hodiny. Skanzen a expozície budú sprístupnené od pondelka do štvrtku. Pravidelné vstupy budú každú hodinu od 9.00 do 14.00 h.

„Počet návštevníkov na 1 vstup je maximálne 10 osôb,“ upozorňuje múzeum v ozname. V piatok a cez víkend bude múzeum zatvorené.

Celková plocha areálu múzea zaberá rozlohu vyše 30 hektárov. V zbierkovom fonde múzea sa nachádza 25 000 zbierkových predmetov, v knižnici je zaevidovaných 43 363 knižných jednotiek.

Vstup s lektorom

Vstupovať do expozícií a skanzenu budú môcť návštevníci len s ochranným rúškom na tvári a pod dozorom lektora. Prehliadky budú bez výkladu.

„Pri vstupe do múzea je potrebné si vydezinfikovať ruky, dodržiavať medzi sebou bezpečnú vzdialenosť 2 m,“ dodáva múzeum.

Zároveň platí zákaz dotýkania sa exponátov a vitrín. Za prehliadku múzea alebo skanzenu zaplatíte 4 eurá, po zľave 2 eurá. Vstupné na prehliadku skanzenu a múzea stojí 5 eur, po zľave 2,50 eur.

Expozície rozprestierajú na ploche zhruba 8900 metrov štvorcových. Okrem výstavných priestorov je súčasťou múzea aj skanzen, Nitrianska poľná železnica a knižnica.

Skanzen

V skanzene Slovenského poľnohospodárskeho múzea sa nachádza 33 objektov dokumentujúcich poľnohospodársku minulosť. „Hoci sú samotné stavby kópiami, ich vnútorné vybavenie (technologické zariadenia, nábytok) sú pôvodné,“ uvádza SPM na svojom webe.

Návštevníci tu môžu vidieť historickú školu z 19. storočia z obce Divín, mliečnicu i pálenicu z 20. storočia ale aj lisovne oleja zo Žirian z 18. storočia.

Okrem toho sa v skanzene nachádza napríklad aj voštinársky záboj, valcový mlyn, kamenný mlyn, vinohradnícky hajloch, pekáreň, salaš, zimná maštaľ či čistička osív, senníky, včelíny i symbolický cintorín.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM