Aktualizované Lucia Lauková Kultúra Správy

Slovenské kiná môžu začať premietať: Ako sú na tom tie nitrianske?

Na filmové novinky v kinách si budeme musieť ešte nejaký čas počkať. Brány nitrianskych kín sa zatiaľ neotvorili.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské kiná môžu začať premietať: Ako sú na tom tie nitrianske?
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Od 20. mája platí 4. fáza uvoľňovania opatrení v súvislosti s koronavírusom. V rámci nej dostali zelenú viaceré kultúrne inštitúcie.

Kiná sa napriek tomuto kroku s otvorením svojich prevádzok neponáhľajú. Dôvodov je viacero.

Jedným z nich aj fakt, že v súvislosti so šírením nového koronavírusu a následného uzatvorenia kín sa distribučné spoločnosti rozhodli presunúť premiéry svojich filmov na neskoršie. Kiná preto zatiaľ nemôžu ponúknuť premiéry filmových noviniek.

Okrem toho prevádzkovatelia kín musia dodržiavať viaceré podmienky. Dodržaný musí byť dvojmetrový odstup i maximálna kapacita 100 ľudí v sále. Zakazuje sa napríklad predaj a konzumácia pokrmov alebo nápojov.

Kiná v Nitre

Zatvorené zatiaľ zostávajú aj kiná v Nitre. „Prevádzku Mlyny Cinemas Nitra zatiaľ neotvoríme,“ uvádza spoločnosť na sociálnej sieti s tým, že termín otvorenia kina oznámia v najbližších dňoch.

Otvorené nie je ani kino v Obchodnom centre Max. „Členovia Združenia prevádzkovateľov kín (ZPK) podali podnet na prehodnotenie aktuálnych opatrení týkajúcich sa otvorenia kín, vrátane kina CINEMAX. Dôvod prečo sa naše "brány“ pre divákov ešte neotvorili je absolútna nerentabilita za daných podmienok. T.j. zatvorené bufety aj napriek tomu, že iné prevádzky stravovania sú otvorené, vyhradená nedeľa na dezinfekciu. Nedeľa je pre diváka jednou z najvhodnejších chvíľ na návštevu kina. Kino si vie sanitáciu vykonať mimo hrací profil v doobedňajších hodinách. Taktiež rozostupy znížia obsadenosť sál o 2/3 a distribučné spoločnosti presúvajú plány premiér," vymenúva dôvody vedúca prevádzková manažérka nitrianskeho Cinemaxu Eleonóra Barátová.

Veria však, že otvoria v čo najskoršom čase. „Čakáme na možné prehodnotenie a o prípadnom otvorení budeme divákov informovať na sociálnej sieti. Všetky vernostné karty budú po otvorení predĺžené o obdobie o ktoré boli diváci ukratení, tak aj ako vouchre a poukážky našej siete,“ dodáva Barátová.

Minimálne do konca mája ostáva podľa Richarda Kováčika zatvorený aj Kinoklub Tatra, ktorý kvôli rekonštrukcii Starého divadla dočasne sídli v Univerzitnom tvorivom ateliéri.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM