Lucia Lauková Samospráva

Sídlo úradu NSK ostáva v prenajatej budove: Schválili predĺženie nájomnej zmluvy

V prenajatých priestoroch na Rázusovej ulici v súčasnosti sídli 120 úradníkov NSK. Budova je v prenájme od súkromnej spoločnosti od roku 2012.

Ilustračný obrázok k článku Sídlo úradu NSK ostáva v prenajatej budove: Schválili predĺženie nájomnej zmluvy
Zdroj: TASR

Nitrianski krajskí poslanci na druhýkrát schválili predĺženie nájomnej zmluvy s firmou TBN, ktorá Nitrianskemu samosprávnemu kraju (NSK) prenajíma kancelárske priestory. Zastupiteľstvo na svojom septembrovom rokovaní predĺženie nájmu odmietlo. Poslanci vtedy kritizovali zlé podmienky pre úradníkov i nečinnosť vedenia kraja, ktoré podľa nich nedokázalo pre NSK zabezpečiť vlastnú budovu.

V priestoroch súkromnej spoločnosti TBN na Rázusovej ulici v súčasnosti sídli 120 úradníkov NSK, ktorí sa podľa poslancov musia tlačiť v malých a nevyhovujúcich kanceláriách. Ak by kraj nájomnú zmluvu nepredĺžil, hrozilo by, že jeho úradníci nebudú mať kde pracovať. Zastupiteľstvo preto napokon na svojom októbrovom rokovaní pokračovanie nájmu schválilo.

Bez vlastnej budovy

Viacerí poslanci pritom opäť poukazovali na to, že NSK ako jediný vyšší územný celok nemá ani po 17 rokoch existencie vlastnú budovu. „Je to preto, že snaha vedenia kraja riešiť tento problém sa blíži nule. V minulosti bolo viacero riešení. Kraj už napríklad mohol dávno sídliť v novej budove na Palárikovej ulici, ktorá bola stavaná pre jeho potreby. Kvôli slovensko-maďarským bojom sa tak nestalo a dnes tam sídlia iné inštitúcie,“ skonštatoval poslanec Miloš Dovičovič.

NSK si budovu na Rázusovej ulici prenajal od súkromnej spoločnosti v roku 2012. Malo ísť o dočasné riešenie, ktoré po predĺžení zmluvy potrvá až do konca roka 2019. „Ročne platíme nájomné vyše 132 000 eur. Doteraz sme tak za päť rokov zaplatili viac ako 660 000 eur. Myslím, že sa spravilo málo preto, aby sme súkromnej firme nemuseli platiť takéto sumy,“ skonštatoval poslanec Ladislav Marenčák.

Župný dom

Riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan poslancom pripomenul, že si sami schválili rekonštrukciu župného domu. Dnes v ňom sídli časť úradu a po ukončení prác sa tam nasťahujú aj zvyšní úradníci a stane sa sídlom NSK. „Oprava budovy sa pripravuje a v priebehu roku 2019 má byť ukončená,“ uviedol Guťan.

Predseda NSK Milan Belica zároveň poslancom pripomenul, že Nitriansky kraj bol jediný, ktorý pri vzniku vyšších územných celkov v roku 2001 nedostal od štátu svoju budovu. „Teraz rekonštruujeme priestory župného domu, ktoré historicky patrili župe, a majú pomerne veľkú plochu. To znamená, že tých 120 úradníkov sa sem po rekonštrukcii dá umiestniť. Okrem toho ide o národnú kultúrnu pamiatku, o ktorú sa musíme aj tak postarať. Takže spojíme užitočné s potrebným, keď zachránime pamiatku a získame aj sídlo kraja. Ja na tom nevidím nič zlé, veď to bola už v dávnych časoch budova určená pre úrad kraja,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM