Lucia Lauková Správy Samospráva

Rozprava v krajskom zastupiteľstve: Nezávislí poslanci budú bez vlastného klubu

Nezávislí poslanci si chceli založiť vlastný poslanecký klub. Tento krok im však väčšina poslancov zastupiteľstva neschválila.

Ilustračný obrázok k článku Rozprava v krajskom zastupiteľstve: Nezávislí poslanci budú bez vlastného klubu
Zdroj: TASR

Nezávislí poslanci nebudú mať zatiaľ v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) svoj poslanecký klub. Založiť si ho chcelo šesť z celkovo 15 poslancov, ktorí vo voľbách kandidovali ako nezávislí. Návrh na zmenu rokovacieho poriadku, ktorá by zriadenie klubu umožnila, predložili na prvom pracovnom rokovaní nového Zastupiteľstva NSK 29. januára. Väčšina poslancov ho však neschválila.

Bez vlastného klubu

Viacerí z nich svoje rozhodnutie zdôvodňovali tým, že nezávislí poslanci môžu svoj mandát vykonávať aj bez vlastného klubu.„Nie ste homogénna sila, do volieb ste šli každý ako individualita a teraz chcete klub,“ pripomenul im poslanec za Smer-SD Marián Kéry.

Proti vzniku klubu nezávislých poslancov je aj Iván Farkas z SMK. „Takáto potreba ešte nedozrela. My v strane máme stanovy, orgány, pravidlá. Nie sme živelné zoskupenie ľudí. Ponúkli sme nezávislým, aby vstúpili do nášho klubu, ale odmietli,“ povedal. Podľa nezávislého poslanca Petra Oremusa sa takýmito postojmi stavajú politici v štandardných stranách nad vôľu občanov. „Ľudia si vo voľbách vybrali 15 nezávislých poslancov a tí musia byť rovnocenní ostatným. Bez vlastného klubu napríklad nemôžeme mať miesto v krajskej rade a prichádzame tak o informácie. Nezávislí poslanci môžu mať svoje kluby v šiestich z ôsmich vyšších územných celkov. Nemôžete nám odopierať možnosť združovať sa v klube,“ skonštatoval Oremus.

Búrlivá rozprava

„Čoho sa bojíte?“ spýtal sa ostatných členov zastupiteľstva nezávislý poslanec Štefan Štefek. Zároveň pripomenul, že zákon umožňuje vznik klubov aj pre poslancov, ktorí nie sú členmi žiadnej strany. „Aj tak každý vo voľbách kandidoval predovšetkým so svojím vlastným menom. Nikto predsa nesľuboval slúžiť záujmom strany, ale ľuďom v kraji,“ zdôraznil.

Poslanci po búrlivej rozprave napokon zmenu rokovacieho poriadku, ktorá by vznik klubu nezávislých poslancov umožnila, neschválili. Proti bol aj poslanec Jozef Belický, podľa ktorého by mali nezávislí poslanci „niesť svoju vlajku nezávislosti aj naďalej a nehľadať výhody, ktoré poskytuje poslanecký klub“.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM