Lucia Lauková Správy Samospráva

Nitriansky samosprávny kraj má 4 podpredsedov: Zbytočný luxus, tvrdia nezávislí

S voľbou podpredsedov NSK nie sú spokojní viacerí poslanci. Podľa nich je nové politické zastúpenie nespravodlivé.

Ilustračný obrázok k článku Nitriansky samosprávny kraj má 4 podpredsedov: Zbytočný luxus, tvrdia nezávislí
Foto: Rastislav Búgel

Pravicové strany a niektorí nezávislí poslanci v Zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) nie sú spokojní s pondelkovou voľbou štyroch podpredsedov NSK. Ich počet sa im zdá byť privysoký a nepáči sa im, že vládna koalícia má troch podpredsedov NSK aj bez väčšiny v zastupiteľstve.

Noví podpredsedovia

Novými podpredsedami sa stali Eva Antošová a Marián Kéry z koalície Smer-SD, SNS, Most-Híd, nezávislý poslanec Igor Éder a Tibor Csenger z SMK-MKP. Podľa viacerých oslovených poslancov je takéto politické zastúpenie nespravodlivé. Vychádzajú z toho, že do poslaneckého klubu Smer-SD, SNS, Most-Híd vstúpili aj nezávislí poslanci. Okrem Gabriela Katonu a Branislava Becíka je to aj novozvolený podpredseda NSK Igor Éder.

„To znamená, že koalícia, ktorá v 54-člennom zastupiteľstve reálne získala 17 poslancov, má až troch podpredsedov. Na veci nič nemení, že jeden z nich je uvádzaný ako nestraník, pretože je členom klubu Smer-SD, SNS a Most Híd. Pre nás je závažné poznanie to, že sa to podarilo vďaka hlasom SMK a že tu takýmto spôsobom vznikla koalícia, pre ktorú je dôležitý iba ich záujem a prospech,“ povedal Daniel Balko zo strany Šanca, ktorá spolu so stranami SaS, KDH, NOVA a OKS tvorí pravicovú Slovenskú demokratickú koalíciu.

Zbytočný luxus?

Niektorí poslanci okrem toho pripomenuli, že štyria podpredsedovia NSK sú zbytoční luxus a pri ich neveľkých kompetenciách by stačilo, keby boli dvaja. „To znamená jeden z koalície a jeden z opozície. Ale musia byť štyria, aby sa uspokojili politické záujmy a to je podľa mňa úplne choré. Okrem toho si zoberme, že nás nezávislých, ktorí sme si nezávislosť udržali, je teraz minimálne deväť a v pravicovej koalícii je 11 poslancov, to je spolu 20 ľudí. A to je dosť veľká skupina, ktorá by mala mať nejaké zastúpenie, nejakú reprezentáciu aj v podobe podpredsedu. Ale vidíme, že takéto niečo nepripadá do úvahy,“ skonštatoval nezávislý poslanec Peter Oremus.

Politické riešenie

Podľa predsedu NSK Milana Belicu bolo vymenovanie nových štyroch podpredsedov jediným priechodným riešením. Aj keď je ich navrhovanie v plnej kompetencii predsedu kraja, musel pri nomináciách vychádzať aj z výsledkov politických rokovaní. „Keď som to matematicky prerátaval a chcel som, aby sa odhlasovali potrebné veci pre občanov, tak to inak nevychádzalo. Museli byť štyria podpredsedovia, lebo, aj kvôli kontrole, si chcel každý tieto veci ustrážiť. Je pravdou, že mne by pokojne stačil možno aj jeden podpredseda, ale toto sú politické rozhodnutia a aj ja sa musím politicky zachovať. Lebo v opačnom prípade by hrozilo, že zastupiteľstvá budú veľmi dramatické a nebudú sa schvaľovať veci, ktoré sú užitočné pre ľudí,“ povedal Belica.

Odmeny za prácu

Noví podpredsedovia NSK budú za svoju prácu dostávať odmenu vo výške 50 percent platu predsedu NSK. Poslanci Národnej rady SR Eva Antošová a Marián Kéry budú podľa platnej legislatívy dostávať odmenu najviac vo výške minimálnej mzdy. Belica sa už vyjadril, že im neplánuje prenechávať dôležité kompetencie. „Očakávam však, že budú chodiť medzi ľudí. Vyčíta sa nám, že sa málo stretávame s občanmi v regiónoch, takže dúfam, že podpredsedovia budú soboty a nedele tráviť v teréne a budú tam chodiť, koľko sa len dá,“ doplnil Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM