Správy

Riaditeľka nitrianskej školy: Deti sú úžasné, na nových spolužiakov z Ukrajiny sa tešili

Ukrajinské deti nastúpili do nových škôl, spoznávajú kolektív žiakov aj celkom cudzie mesto. Reakcie rodičov a detí vás dojmú.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľka nitrianskej školy: Deti sú úžasné, na nových spolužiakov z Ukrajiny sa tešili
Zdroj: Mesto Nitra

Základná škola Na Hôrke je jedna z troch škôl v Nitre, ktorá prijímala deti z Ukrajiny. Doposiaľ tu zapísali 71 ukrajinských žiakov. Celkovo má škola 389 svojich žiakov.

„Deti z Ukrajiny sme zapisovali do všetkých ročníkov od 1. po 9. ročník. V súčasnosti už nemôžeme prijímať deti do 2., 6. a 8. ročníka, pretože už máme v týchto triedach plný stav,“ hovorí riaditeľka školy Dana Halajová.

Prečítajte si tiež

Vrúcne privítanie

Rodičia aj učitelia si uvedomujú, že ukrajinské deti sem neprišli na výlet, ale že kvôli vojne museli opustiť svoje domovy a všetko čo poznali. „Aj práve preto sme ich prijali s veľkou pokorou, ponúkajúc im bezpečný prístav, vzdelanie a priateľstvo,“ odkázala škola cez sociálnu sieť.

Deti sa podľa riaditeľky adaptovali výborne od prvého dňa. „Spolužiaci sa na nich tešili a hneď ich prijali do kolektívov. Pomáhajú im s jazykom, s organizáciou na škole. Stretávajú sa s nimi aj mimo vyučovania. Naši rodičia majú úžasné deti,“ priblížila Halajová.

Pomáhajú rodičia aj učiteľky

Novým žiakom sa snažia pomôcť aj materiálne. „Žiadne dieťa by nemalo zažiť hrôzy vojny, žiadne dieťa by nemalo počuť zvuk sirény pred bombardovaním, žiadne dieťa by nemalo vidieť útočiace tanky. Udalosti na Ukrajine nevieme ovplyvniť, ale veríme, že našim žiakom pomôžeme zbaviť sa strachu a úzkosti z ich traumatických zážitkov. Veď pomáhať je ľudské,“ stojí v nedávnom príspevku školy.

Pomocnú roku podali nielen rodičia, ale aj zamestnanci školy.

Samotné učiteľky priniesli deťom z Ukrajiny školské potreby, oblečenie a prispeli im aj na stravovanie.

„Ďalšiu pomoc sme využili zapojením sa do výzvy spoločnosti Teacher Development Program Slovakia so sídlom v Košiciach, kde sme získali 2 100 eur na finančnú pomoc za zabezpečenie pomôcok, materiálneho vybavenia a služieb,“ uviedla Halajová.

Najnovšie udalosti

Učia sa slovenčinu

Staršie deti sa už učia po slovensky. „Aj keď je blízkosť našich jazykov, s deťmi aj s rodičmi sa dorozumieva bez problémov, zorganizovali sme jazykový kurz pre staršie deti v spolupráci s občianskym združením Mareena, deti majú kurz dvakrát týždenne,“ prezradila riaditeľka školy s tým, že ďalší jazykový kurz pre deti 1. – 4. ročníka realizuje ukrajinská študentka PF UKF v Nitre Oxana, ktorá to robí dobrovoľne.

„Deti z Ukrajiny sa u nás cítia veľmi dobre a bezpečne. Zatiaľ všetko zvládame výborne aj učitelia aj žiaci aj deti z Ukrajiny,“ zhrnula riaditeľka ZŠ Na Hôrke Dana Halajová.

Keď sa oteplí, majú v pláne deťom z Ukrajiny pomôcť aj so zabezpečením letných odevov, pretože prišli v zimných veciach a priniesli si so sebou málo oblečenia, niektorí len základné.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z Nitry

III.C

Posted by ZákladnáŠkola NaHôrke on Friday, April 1, 2022
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM