Lucia Lauková Správy

Odborníci chcú oživiť pešiu zónu a námestie v Nitre: Uvítajú názor verejnosti

Hľadať odpovede na otázky ako oživiť nitriansku pešiu zónu a Svätoplukovo námestie budú architekti i dizajnéri. Prostredníctvom dotazníka sa bude môcť zapojiť aj verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Odborníci chcú oživiť pešiu zónu a námestie v Nitre: Uvítajú názor verejnosti
9
Galéria
Zdroj: TASR

Nitra dlhodobo zápasí s vyľudnenou pešou zónou a priľahlým námestím. Vedenie mesta chce tento nepriaznivý trend zvrátiť. Na pomoc si prizvalo odborníkov. Vyplnením dotazníka sa budú môcť zapojiť do hľadania riešení aj obyvatelia Nitry. Ako informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek, poslúži na to workshop Hackathon – Hlavné námestie, ktorý sa začína už o pár dní.

„Je o koncept, ktorý spája odborníkov z rôznych oblastí. Tí sa stretnú, aby riešili konkrétny problém. Hackathon využívajú zväčša technologické firmy, Nitra bude prvou samosprávou na Slovensku, ktorá bude hľadať riešenia problému takýmto inovatívnym formátom,“ priblížil hovorca mesta.

Výstupom podujatia budú podľa Tomáša Holúbeka práce, ktoré by mesto Nitra malo zrealizovať ešte v priebehu tohto či budúceho leta. „Finančné krytie na úpravy sú 30-tisíc eur,“ dodáva hovorca.

Vyjadrite svoj názor

Podujatie bude prebiehať tri dni od 8. do 10. júla v priestoroch pred mestským domom (Ponitrianskym múzeom). Participatívny workshop Hackathon – Hlavné námestie vyhlásilo mesto Nitra v spolupráci s Katedrou záhradnej a krajinnej architektúry SPU v Nitre. Koná sa pod záštitou primátora Mareka Hattasa a hlavného architekta Nitry Viktora Šabíka.

„V prvý deň podujatia (8. júla) sa počas dňa bude môcť aj verejnosť vyjadriť k otázkam súvisiacim s pešou zónou a námestím. Nitrania budú odpovedať na otázky, čo im chýba na pešej zóne, čo im tu prekáža alebo prečo vôbec chodia na toto miesto,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Odborné diskusie

Okrem toho sa dotazníky zamerajú aj na pocity obyvateľov. Zisťovať budú napríklad aj to, v ktorej časti pešej zóny sa návštevníci cítia dobre a kde sa cítia najmenej komfortne.

„Výsledky dotazníka ešte v ten istý deň poputujú pracovným skupinám zloženým z odborníkov. Tí ich budú zohľadňovať v diskusiách o tom, čo by bolo vhodné zmeniť na pešej zóne a na námestí,“ dodal hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Foto: ilustračné

Ľudia na námestí v Nitre počas slnečných dní
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM