Lucia Lauková Rôzne Správy

Dobové FOTO: Takto sa v priebehu rokov menilo námestie v Nitre

Podoba hlavného námestia v Nitre sa v priebehu rokov výrazne zmenila. Ako kedysi vyzeralo dokumentujú historické fotografie a pohľadnice.

Ilustračný obrázok k článku Dobové FOTO: Takto sa v priebehu rokov menilo námestie v Nitre
12
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Za bohatý archív, do ktorého môžeme nahliadnuť, vďačíme nadšencom histórie z Klubu priateľov starej Nitry. V ich zbierkach sa nachádzajú snímky zachytávajúce Nitru z rôznych uhlov a v rôznych časoch.

Vedenie mesta sa aktuálne zaoberá témou oživenia Svätoplukovho námestia. K riešeniu by mal dopomôcť nový hlavný architekt, ktorého mesto nemalo niekoľko rokov, ale aj skupina odborníkov vrátane verejnosti. Rozhodli sme sa pozrieť do minulosti, ako hlavné nitrianske námestie vyzeralo kedysi.

Dnešné Svätoplukovo námestie (bývalé Štefánikovo námestie) malo v minulosti iný tvar ako dnes. Lemovali ho historické budovy, ako divadlo, baletná škola, meštianske domy, telegrafný úrad, bývalá pošta a budova radnice, ktorá ako jediná zo spomenutých stojí dodnes. Uprostred námestia stál Mariánsky stĺp, neskôr v roku 1943 fontána. Okrem zaniknutých budov ponúkajú historické fotografie aj pohľad na dnes už neexistujúcu Malošpitálsku u­licu.

V galérii si pozrite historické fotografie nitrianskeho námestia!

HISTORICKÉ FOTO: Takto sa v priebehu rokov menilo námestie v Nitre
12
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM