Rastislav Búgel Samospráva

Radnica chce vytvoriť Plán mobility: Určí vývoj dopravy v meste a v jeho okolí

Nitrianska radnica sa zapojí do projektu, ktorý je zameraný na zvýšenie bezpečnosti i kvality dopravy v krajskom meste a v jeho okolí.

Ilustračný obrázok k článku Radnica chce vytvoriť Plán mobility: Určí vývoj dopravy v meste a v jeho okolí
Foto: Rastislav Búgel

Nitrianska radnica sa zapojí do projektu, ktorý je zameraný na zvýšenie bezpečnosti i kvality dopravy v krajskom meste a v jeho okolí. Výsledkom projektového zámeru bude strategický dokument s názvom Plán udržateľnej mobility funkčného územia krajského mesta Nitra. Ten bude určovať hlavné smery, ktorými sa bude vyvíjať rozvoj dopravnej infraštruktúry v Nitre a okolitých obciach.

Tvorba dokumentu bude financovaná z fondov Európskej únie. Celková plánovaná výška výdavkov projektu je 832 400 eur. Mesto sa na nich bude podieľať päťpercentným spolufinancovaním v hodnote 41 620 eur. „Plán udržateľnej mobility bude obsahovať prognózy a návrhy riešenia dopravy v časových horizontoch päť až 30 rokov so zohľadnením demografického vývoja mesta a regiónu. Okrem toho sa bude zaoberať zvýšením bezpečnosti premávky, znížením stupňa znečistenia ovzdušia, zabezpečením finančne udržateľnej dopravy osôb, integráciou verejnej dopravy, návrhmi na pešiu dopravu a ďalšími analýzami,“ uviedol projektový manažér Peter Velty.

Ako doplnil, vďaka projektu bude vypracovaná aj dopravná koncepcia Nitry a viaceré podrobné prieskumy. Tie sa budú venovať doprave na významných komunikáciách, parkovaniu a tiež autobusovej a železničnej doprave. Súčasťou prieskumov bude aj dotazníkové zisťovanie dopravného správania v domácnostiach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM