Lucia Lauková Správy

Prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella navštívi Nitru: Porozpráva o lete do vesmíru

Od štartu prvého slovenského kozmonauta do vesmíru uplynulo 20 rokov. O svoje zážitky sa Ivan Bella podelí osobne aj v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella navštívi Nitru: Porozpráva o lete do vesmíru
40
Galéria
Zdroj: TASR

Prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella odštartoval do vesmíru 20. februára 1999 z kozmodromu Bajkonur na palube kozmickej lode Sojuz TM-29. Spolu s ním leteli ruský kozmonaut Viktor Michajlovič Afanasiev a jeho francúzsky kolega Jean-Pierre Haigneré. Po dvoch dňoch sa vo výške 350 kilometrov nad Zemou spojili s orbitálnym komplexom Mir.

Na Zem sa Bella vrátil 28. februára spolu s ruským kozmonautom Gennadijom Padalkom, ktorý dovtedy na stanici Mir strávil 198 dní. Dvojica kozmonautov úspešne pristála v Kazachstane.

Vo vesmíre strávil Ivan Bella počas 125 obehov Zeme celkovo 7 dní 21 hodín 56 minút 19 sekúnd. Zážitky z tejto vesmírnej expedície si budete môcť vypočuť priamo z prvej ruky.

Ivan Bella, prvý slovenský kozmonaut, príde osobne do nitrianskej hvezdárne porozprávať o svojom lete, výskume a príprave naň v sobotu 16. marca na Deň hvezdárne.

Deň Hvezdárne v Krajskom osvetovom stredisku v Nitre bude prebiehať od 16.00 do 20.00 hodiny. Okrem zážitkového popoludnia s prvým slovenským kozmonautom Ivanom Bellom sa môžete tešiť na pozorovanie oblohy, meteority, ďalekohľady, súťaž, tvorivé dielne a výstavu súťažných prác Vesmír očami detí. Vstupné na celé podujatie je 0,50 eur.

Foto: ilustračné

Kozmonaut Ivan Bella
40
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM