Lucia Lauková Rôzne

Úplné zatmenie Mesiaca si nenechali ujsť ani nadšenci spod Zobora, FOTO

Ranné pozorovanie úplného zatmenia Mesiaca nepremeškali ani nadšenci z Nitry. Prinášame vám niekoľko fotografií z mesta pod Zoborom.

Ilustračný obrázok k článku Úplné zatmenie Mesiaca si nenechali ujsť ani nadšenci spod Zobora, FOTO
17
Galéria
Foto: Juraj Pecháč / Zdroj: Astronómia v Nitre

Úplné zatmenie Mesiaca bolo na území Slovenskej republiky pozorovateľné v pondelok v skorých ranných hodinách. Je to posledné úplné zatmenie tohto desaťročia.

To najbližšie, 16. júla 2019, bude len čiastočné. V úplnom zatmení uvidíme Mesiac opäť až 7. septembra 2025.

Mesiac, ktorý bol 21. januára v splne a súčasne aj v prízemí (perigeum), bol od Zeme vzdialený len približne 357 300 km, čím nastal „superspln“. Mesiac sa počas perigea zdá byť väčší a jasnejší než počas bežného splnu.

Januárový superspln sa nazýva aj „vlčí mesiac“ (Wolf Moon) a výraz „krvavý Mesiac“ (Bloody Moon) sa vzťahuje na červenkasté sfarbenie povrchu Mesiaca, spresňuje webový portál denníka The Guardian. Sfarbenie vzniká v dôsledku lomu slnečných lúčov, ktoré na Mesiac dopadajú, vysvetlil Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

Tento zaujímavý astronomický úkaz vyhnal skôr z postelí aj nadšencov v meste pod Zoborom. V Nitrianskej hvezdárni si pozorovanie úplného zatmenia Mesiaca nenechalo ujsť tucet skalných priaznivcov astronómie. Do redakcie nám prišli aj fotografie z Dražovského kostolíka.

Viac fotografií zo zatmenia Mesiaca pozorovaného z Nitry si pozrite v galérii!

FOTO: Úplné zatmenie Mesiaca si nadšenci z Nitry nenechali ujsť
17
Galéria
Foto: Juraj Pecháč / Zdroj: Astronómia v Nitre
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM