Lucia Lauková Správy

Projekt Promenáda Living Park v Nitre: Ministerstvo zverejnilo hodnotiacu správu

Z neúspešného projektu City park v Nitre, z ktorého ostal len skelet, chce spoločnosť postaviť nový komplex. Verejnosť môže pripomienkovať nový projekt.

Ilustračný obrázok k článku Projekt Promenáda Living Park v Nitre: Ministerstvo zverejnilo hodnotiacu správu
Foto: Rastislav Búgel

Ministerstvo životného prostredia zverejnilo na verejné pripomienkovanie Správu o hodnotení výstavby projektu Promenáda Living Park, ktorý má vzniknúť na mieste rozostavaného skeletu City Parku na brehu rieky Nitra. Podľa predloženého zámeru bude projekt nového komplexu pozostávať z obchodného centra, troch samostatných štvorpodlažných pavlačových domov s približne 90 bytmi, podzemnej garáže a parkovacieho domu.

Komplex bytov a obchodov

Investor, ktorým je spoločnosť LIVING PARK, a.s., chce už stojaci dvojpodlažný skelet rozčleniť na menšie celky s pravidelným rytmom. Pri rieke pod Nitrianskym hradom by tak mala vzniknúť nová nábrežná promenáda, do ktorej budú orientované vstupy do reštaurácií, kaviarní, obchodného centra a do bytových domov. Jej súčasťou budú aj plochy určené na relax a športovanie, spolu s detským ihriskom a outdoorovými fitness prvkami. Pri vstupe z Napervillskej ulice má vzniknúť priestor s viacerými atrakciami, petangovým ihriskom a vodnou plochou s fontánou, ktorá by v zime mohla slúžiť aj ako verejné klzisko. V predvianočnom období by tu mal tiež vzniknúť priestor určený na predaj suvenírov, občerstvenia a živých rýb.

Parkovací dom

Súčasťou projektu je aj parkovací dom s podzemnou garážou. Podľa zvolenej alternatívy by tu malo vzniknúť 885, 928, alebo 1008 parkovacích miest. V rámci vonkajších úprav majú vzniknúť v okolí Living Parku aj nové zelené plochy a počíta sa tiež s rozšírením súčasného cyklochodníka. Podľa odhadov investora by po dostavbe projektu Promenáda Living Park Nitra malo vzniknúť približne 290 nových pracovných príležitostí pre zamestnancov v obchodoch a 90 miest pre ľudí zamestnaných v stravovacích zariadeniach.

Dopravné úpravy

Zvýšená koncentrácia ľudí i dopravy si podľa projektu vyžiada aj niektoré dopravné úpravy, ktoré by zvýšili kapacitu okolitých komunikácií. Malo by dôjsť k rozšíreniu okružnej križovatky na Napervillskej ulici z jedného na dva pruhy. Rovnako by sa mali rozšíriť aj vjazdy a výjazdy na križovatke. Projekt počíta s tým, že okrem samotných návštevníkov a zamestnancov prevádzok v Living Parku sa koncentrácia ľudí v tejto lokalite zvýši aj o približne 340 obyvateľov bytových domov a ráta sa aj s pohybom okolo 20 000 študen­tov ročne.

Neúspech City parku

Rozostavaný betónový skelet, z ktorého má Promenáda Living Park vyrásť, zostal na nábreží rieky Nitry po neúspešnom projekte City Parku. Jeho výstavba sa začala v roku 2007. Po tom, ako tu bolo preinvestovaných viac ako desať miliónov eur, v roku 2008 práce na stavbe prerušili – pre spory o pozemky i problémy so stavebným povolením. Pre následné problémy s financovaním stavby bol skelet zakonzervovaný a všetky práce zastavené.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM