Lucia Lauková Správy Samospráva

Príprava Kreatívneho centra si vyžiada pol milióna eur: Poslancom sa to zdá priveľa

Kreatívne centrum by malo vrátiť život do bývalých kasární na Zobore i do kina Palace. Ak bude projekt úspešný, financovaný bude z európskych fondov.

Ilustračný obrázok k článku Príprava Kreatívneho centra si vyžiada pol milióna eur: Poslancom sa to zdá priveľa
Zdroj: TASR

Nitrianska radnica pripravuje vznik kreatívneho centra, ktoré by malo sídliť v budove bývalého kina Palace v centre mesta a v priestoroch bývalých kasární pod Zoborom. Projekt za viac ako 15 miliónov eur bude v prípade schválenia financovaný z európskych fondov.

Magistrát momentálne pripravuje projekty a ďalšie podklady. „Je otvorená výzva, v ktorej je celkovo alokovaných 18 miliónov eur na kreatívny priemysel. Mesto Nitra sa už dávno rozhodlo a pracovalo na tom niekoľko rokov. My sme naozaj alokovali veľkú sumu peňazí, až do pol milióna eur, na projektové dokumentácie, súťaže, celkovú prípravu. Treba povedať, že takúto obrovskú výzvu sme tu nikdy nemali,“ zdôraznil primátor Marek Hattas.

Prípravné práce

Práve suma pol milióna eur na prípravné práce sa však niektorým mestským poslancom zdala priveľká. Podľa primátora je určená na prípravu náročných podkladov k projektom a na zaplatenie externých služieb.

„A tie, napríklad pri verejnom obstarávaní, naozaj nie sú lacné. Na druhú stranu hovoríme, že ak by nám ten projekt aj nevyšiel, tak budeme mať kvalitné projektové dokumentácie a špičkovo pripravené projekty na to, aby sme ich dokázali, možno v menšom meradle, ale predsa len dotiahnuť. Bolo by naozaj krásne vidieť, keby nám ožilo kino Palace a otvorili by sa pre ľudí kasárne pod Zoborom,“ skonštatoval primátor.

Kam išlo 100-tisíc eur?

Mestskí poslanci sa na svojom októbrovom rokovaní pýtali aj na náklady na poradenstvo, ktoré z polmiliónovej sumy odčerpali 100 000 eur. Podľa Hattasa ide o peniaze určené externým dodávateľom prác. „Riešia nám verejné obstarávanie, pomáhajú nám s písaním projektov a s ich kontrolou. Na meste máme veľmi malý tím na to, aby nám dokázali pripraviť projekt za 15 miliónov eur,“ uviedol Hattas.

Projekt kreatívneho centra začalo pripravovať ešte predchádzajúce vedenie mesta. Jeho súčasťou má byť vytvorenie otvoreného ateliéru, kreatívneho inkubátora, podpora vzdelávania, tvorivosti, vizuálneho a scénického umenia, reklamy, marketingu, dizajnu, ľudovej a mestskej kultúry. „O projekte by sa malo rozhodovať niekedy začiatkom budúceho roka, kedy by sme sa mali dozvedieť, či Nitra bola úspešná alebo nie,“ dodal Hattas.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM