Aktualizované Lucia Lauková Krimi

Policajný zásah NAKA v Nitre a okolí: V putách skončilo 7 podozrivých osôb

Národná jednotka finančnej polície NAKA zadržala v Nitre a okolí sedem osôb. Sú podozrivé zo závažnej trestnej ekonomickej činnosti.

Ilustračný obrázok k článku Policajný zásah NAKA v Nitre a okolí: V putách skončilo 7 podozrivých osôb
Zdroj: Policajný zbor SR

V Nitre a okolí zasahovali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry. „Národná jednotka finančnej polície NAKA včera (16.10. pozn.re­dakcie) zadržala v Nitre a okolí sedem osôb podozrivých zo závažnej trestnej ekonomickej činnosti,“ píše Polícia SR na svojom FB profile.

„Konanie týchto osôb vykazovalo znaky tzv. “bytovej mafie”. Viac informácií poskytneme, keď to situácia dovolí,“ dodáva Polícia SR na sociálnej sieti.

„Šiestich už vyšetrovateľ obvinil z obzvlášť závažného zločinu podvodu. Na všetkých obvinených podal prokurátorovi podnet na väzbu,“ uvádza polícia.

Ako uviedla polícia na sociálnej sieti, okrem zadržania, obvinenia a výsluchov osôb, 81 policajtov prehľadalo spolu 12 domov a iných priestorov. „Zaistili listinné materiály súvisiace s trestnou činnosťou, počítačovú techniku, USB nosiče, notebooky aj anabolické steroidy,“ informuje polícia.

Pomáhali aj príslušníci z okresných riaditeľstiev v Nitre, Nových Zámkoch a Šali. O samotný zásah sa postarala zásahová jednotka NAKA spolu s Útvarom osobitného určenia (LYNX Commando).

Obvinení mali podľa zistení polície páchať podvody koordinovane s presnou deľbou práce, teda ako členovia organizovanej skupiny. „Najskôr mali vytipovať vhodné nehnuteľnosti na predaj. Potom si neoprávnene zabezpečiť osobné údaje vlastníkov vytipovaných nehnuteľností. Následne na bazoši zverejniť ponuku na ich predaj,“ opisuje polícia.

Ako dodáva, išlo o nehnuteľnosti v katastrálnom území nitrianskeho okresu. „Samozrejme všetko bez vedomia skutočných vlastníkov,“ uvádza polícia.

Záujemcovia mali vždy podľa polície kontaktovať člena pozemkovej mafie, ktorý vystupoval ako sprostredkovateľ, prípadne hral realitného makléra. „Ďalší z členov pozemkovej mafie mal na starosť vyhotovenie kúpnych zmlúv za použitia falošných občianskych preukazov na mená skutočných vlastníkov. Dokonca im podpisy osvedčili aj notári,“ píše polícia na sociálnej sieti.

„V jednom prípade previedli nehnuteľnosť najskôr na člena pozemkovej mafie, ktorý potom vystupoval ako jej vlastník, aby zvýšili pravdepodobnosť úspešného dokonania trestného činu. Doposiaľ zadokumentovanou trestnou činnosťou mali spôsobiť v štyroch prípadoch škodu 600 000,– eur, no naďalej preverujeme ďalšie nehnuteľnosti. Isté je, že pokračovaniu podvodov tejto organizovanej skupiny Finančná polícia NAKA zabránila,“ konštatuje Polícia SR na svojom FB profile.

Obvinení sú podľa polície Roderik A. (42), Matuš K. (26), Miloš P. (22), Miloš L. (25), Simona L. (28), Maroš M. (44), ktorým v prípade dokázania viny hrzí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM