Lucia Lauková Rôzne Správy

Pohroma z nebies: Pred 75 rokmi bola Nitra terčom ničivého bombardovania

Pred 75 rokmi zasiahol Nitru letecký útok. Obyvatelia nášho mesta zažili hrôzu. O život vtedy prišli stovky ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Pohroma z nebies: Pred 75 rokmi bola Nitra terčom ničivého bombardovania
7
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry

Tomuto obdobiu, pre Nitru katastrofickému, sa najväčšmi venuje Štefan Košovan, ktorý o bombardovaní Nitry napísal napríklad publikáciu Nitra Slovenská Coventry, vydanú v roku 2005, ale svoje poznatky publikoval aj formou článkov do rôznych periodík.

Nie je však mnoho článkov, ktoré by vtedajších obyvateľov v roku 1945 informovali prostredníctvom novín o tragických udalostiach. Nitriansky hlas, predtým Hlas nitrianskeho okresu takéto články vo svojom archíve nemá. Pár dní po bombardovaní sa objavili články v dobovej tlači denníku Slovák, s novinovými titulkami, ako „Hromadné vraždenie v Nitre“ alebo napríklad „Teror bolševických zákerníkov nepozná medzí“.

Čo písala dobová tlač

V denníku Slovák z 29. marca 1945 sa o bombardovaní Nitry napísalo, „hrozný letecký teror, ktorý neprestajne nivočí najdrahocennejšie a historické pamätihodnosti Nitry, vyvrcholil v utorok 27. marca, t.r. (pozn. red. 1945) o 15.15 h a večer po 20. hodine, kedy sovieti znovu zaútočili na obytné štvrte tohto mesta, a pol hodiny ošetrovali záchrancov i civilné obyvateľstvo na uliciach, pričom zhodili aj väčšie množstvo bômb,“ píše sa v článku dobového denníka Slovák z roku 1945.

„Podľa oznámenia žandárskej stanice v Nitre až do včerajšieho popoludňajšieho náletu narástli 366 mŕtvych. Počet obetí však ďaleko prevyšuje túto prvú úradne overenú číslicu,“ stojí v archívnom čísle denníka Slovák z roku 1945.

Bombardované bolo aj okolie Nitry. „V utorok 27. marca t. r. (1945 pozn. red.) pokračovali sovieti vo svojom bezohľadnom terore aj proti obciam v južnom Ponitrí, a to v horskej obci Zobor, v obci Hrnčiarovce, Ivanka pri Nitre, Pogranice, Veľký Lapáš, a iné. Zprávy došlé do Nitry ďalej hovoria, že Zlaté Moravce boli znovu ťažko postihnuté,“

Hromadná poprava

27. marca 1945 ulice Nitry zahalil dym, prach a panika. Z viacerých zdrojov je známe, že mesto sa zobudilo do pokojného rána a než prišlo k teroru vládol v uliciach Nitry čulý život.

„Istá časť obyvateľstva Nitry až do známych udalostí v Liptovskom Sv. Mikuláši bola za ruské "oslobodenie“ a rozširovalo správy, že sovieti ako naši slovanskí bratia nikdy nedopustia toho, aby zhodili bomby na obytné štvrte Nitry. Aj najzarytejší komunisti a čechoslováci vo svojom zúfalom položení nie sú v stave nad slovom sa vyjadriť o tomto tzv. slovanskom bratstve, lebo boli svedkami hromadnej popravy akú bolševizmus pripravil nášmu ľudu Nitre," napísal denník Slovák v roku 1945.

Citácie sú uvádzané v pôvodnom znení

V galérii si pozrite ako ničivé následky malo v Nitre bombardovanie v roku 1945!

Bombardovanie Nitry v roku 1945
7
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM