Lucia Lauková Správy

Pod Zoborom sa začali prípravy na sviatky: Na námestí už stojí vianočný stromček

Obľúbené sviatky sa blížia. Námestie už zdobí symbol Vianoc, bez ktorého si už mestečko nevieme ani predstaviť.

Ilustračný obrázok k článku Pod Zoborom sa začali prípravy na sviatky: Na námestí už stojí vianočný stromček
Zdroj: Dnes24.sk

Na nitrianskom Svätoplukovom námestí už stojí vianočný stromček. Viac ako 15 metrov vysoký smrek darovala mestu rodina Gregorovcov zo Štefanovičovej. V pondelok 20. novembra začne pod stromčekom rásť tradičné vianočné mestečko, informoval Pavol Jakubčin z nitrianskeho mestského úradu. Hviezda na bráne vianočného mestečka sa rozžiari 1. decembra a žiariť bude do 23. decembra.

Vianočná výzdoba

Vianočné mestečko bude tvoriť 30 nových stánkov. „Časť mesto už stihlo zakúpiť, časť si požičiame. Všetky stánky budú v rovnakom dizajne,“ povedal Jakubčin. Za desať drevených stánkov s elektroinšta­láciou a svetelnou výzdobou zaplatilo mesto 98 193 eur. Dodávateľa stánkov vybralo v elektronickej aukcii, rovnako ako predajcov občerstvenia.

Vianočná výzdoba zostane rovnaká ako po minulé roky, na pešiu zónu sa vráti aj svietiaca obloha. Mesto ju kúpilo v roku 2009, vlani však už chýbala, bola poškodená.

Sviatočné podujatia

Kultúrny program na Svätoplukovom námestí odštartuje v nedeľu 3. decembra audiovizuálno–divadelné predstavenie Už prichádza Mikuláš v podaní N Dance company, speváckeho súboru Arrowroses, s veľkoplošnou projekciou Viliama Šulíka. Po príchode Mikuláša a rozsvietení stromčeka bude mikulášsky pyromuzikálový ohňostroj. V nasledujúcich dňoch prispejú k vytvoreniu predvianočnej atmosféry folklórne súbory, spevácke a hudobné skupiny. Pre študentov je pripravený na 12. decembra Univerzitný vianočný punč. Do ríše rozprávok zavedie deti každý utorok a štvrtok premietanie známych večerníčkových rozprávok. Na Luciu (13.12.) sú pripravené ukážky tradičného pečenia vianočných oblátok vo vianočnom mestečku. V rámci charitatívneho projektu Svetlo nad Nitrou budú môcť návštevníci mestečka kúpou prskavky prispieť na zbierku pre vybraný detský domov.

Zdobenie vianočných stromčekov

Súčasťou tohtoročného vianočného programu bude aj zdobenie živých vianočných stromčekov deťmi z materských škôl v Nitre pri Galérii Mlyny a na pešej zóne, ktoré sa uskutoční 5. decembra. Obdobie adventu spríjemní v pondelok 18. decembra koncert Čaro Vianoc v Nitre, na ktorom sa predstavia sólisti Opery Slovenského národného divadla v sprievode Orchestra ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu v Bratislave a Ľudovej hudby Dudíci. Strieborná nedeľa bude patriť XIV. Striebornému večeru Evy Pavlíkovej v Synagóge. Pre návštevníkov a obyvateľov Nitry je na sobotu 16. decembra pripravená špeciálna večerná prehliadka Starého Mesta s vianočným prekvapením.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM