Lucia Lauková Správy

Pocta medailistovi Matejovi Tóthovi: Mesto mu chce udeliť čestné občianstvo

Mesto Nitra plánuje udeliť čestné občianstvo ďalšej významnej osobnosti. Po Antonínovi Stavjaňovi by ho mal získať chodec Matej Tóth.

Ilustračný obrázok k článku Pocta medailistovi Matejovi Tóthovi: Mesto mu chce udeliť čestné občianstvo
Zdroj: TASR

Nitrianska radnica chce chodcovi Matejovi Tóthovi udeliť za získanie zlatej medaily na XXXI. Letných olympijských hrách v Riu de Janeiro a tiež za reprezentáciu Slovenska a Nitry vo svetovom meradle čestné občianstvo. Návrh predložil nitriansky primátor Jozef Dvonč a Mestská rada v Nitre už mestskému zastupiteľstvu odporučila, aby návrh na svojom najbližšom rokovaní schválilo.

Rodák z Nitry

Tóth je v súčasnosti atlétom armádneho Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Narodil sa však v Nitre, kde sa začala aj jeho športovej kariéra spojená s Atletickým klubom Stavbár. Tu v roku 1996 začínal pod trénerskou taktovkou Petra Mečiara. Tóth dosiahol viaceré športové úspechy. K tým najväčším patrí zlatá medaila z Majstrovstiev sveta v Pekingu a zlato z olympiády v Rio de Janiero. Obe patria k prvým atletickým zlatým medailám v ére samostatného Slovenska.

Cena mesta Nitra

Magistrát plánuje oceniť aj prácu Dariny Károvej, ktorej chce udeliť Cenu mesta Nitra za založenie a rozvíjanie Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra ako významnej platformy pre medzinárodnú spoluprácu, kultúrnu výmenu a prezentáciu Nitry v európskom kontexte. Medzinárodný festival Divadelná Nitra je najväčším festivalom svojho druhu u nás a zároveň jedným z najvýznamnejších medzinárodných podujatí na Slovensku. V Nitre sa koná každoročne od roku 1992 a patrí medzi najdôležitejšie divadelné festivaly v strednej Európe.

Kárová sa venuje divadelnej dramaturgii, kultúrnemu manažmentu, kultúrnej politike, medzinárodnej kultúrnej spolupráci, výmene a mobilite. Okrem každoročnej prípravy Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, viedla a organizovala mnohé medzinárodné projekty, konferencie, workshopy či semináre zamerané na oblasť súčasného divadla a kultúry. Návrh na jej ocenenie predložil nitriansky primátor.

Môže vás zaujímať:

Rodák z Nitry získal v Riu zlato: Matej Tóth víťazom chôdze na 50 km!

Antonín Stavjaňa, ako jeden z nás: Mesto Nitra mu udelí Čestné občianstvo

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM