Lucia Lauková Správy

Po situácii v Pezinku sprísnili opatrenia: Ako chránia pred koronavírusom seniorov v Nitre?

Po tom, čo za brány Domova sociálnych služieb (DSS) v Pezinku prenikol koronavírus, sa rozhodli prijať ďalšie kroky aj v meste pod Zoborom.

Ilustračný obrázok k článku Po situácii v Pezinku sprísnili opatrenia: Ako chránia pred koronavírusom seniorov v Nitre?
6
Galéria
Zdroj: TASR

DSS Pezinok je od 11. apríla v karanténe a v okolí domova je ochranné pásmo. V uplynulých dňoch tam bolo pozitívne testovaných viacero klientov a pracovníkov na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, a boli zaznamenané aj viaceré úmrtia.

V tejto súvislosti bola odvolaná riaditeľka domova Viola Schmidtová a do zariadenia nastúpila krízová manažérka spolu s opatrovateľkou, zdravotnou sestrou a terapeutkou. Polícia pre situáciu v DSS Pezinok začala trestné stíhanie pre prečin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

Majú vlastný krízový štáb

V Zariadení pre seniorov Zobor a v Zariadení opatrovateľskej služby na Janského ulici v Nitre zareagovali na situáciu v Pezinku zriadením interného krízového štábu. Jeho členmi sú aj dvaja klienti zariadenia.

„V týždni po Veľkej noci sme tu zriadili interný krízový štáb. Konáme tak s cieľom sledovať prijaté opatrenia a podľa potreby ich dopĺňať či sprísňovať,“ povedala pre mestský web Naďa Šimova, vedúca odboru sociálnych služieb na nitrianskej radnici, ktorá je zároveň poverená vedením zariadenia.

Zdravotnícke filtre

Prísne pravidlá pre zamestnancov i klientov tu zaviedli ešte začiatkom marca. „Pri vstupe do zariadenia sú tzv. zdravotnícke filtre, kde je zamestnancom meraná teplota, zisťovaná cestovateľská anamnéza – aj jeho rodinného príslušníka, s ktorým žije v spoločnej domácnosti,“ vymenúva hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Okrem toho majú zamestnanci nosiť rúška, rukavice, používať dezinfekčné prípravky a s klientmi sa snažiť pracovať v malých skupinách. „Keď niekto zo seniorov vykazuje akékoľvek známky ochorenia, ihneď to konzultujú s lekárom,“ dodáva radnica.

Veci od príbuzných

V zariadení platí prísny zákaz návštev. Príbuzní môžu seniorom odovzdať veci iba bez osobného kontaktu. Balíčky musia nechať na recepcii.

"Tieto veci sú následne umiestnené do karanténnej miestnosti, kde sú vydezinfikované, prípadne ožiarené germicídnym žiaričom a až tak sú odovzdané klientovi – seniorovi,“ ubezpečil hovorca mesta Nitry Tomáš Holúbek.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Nitrianski hasiči zriadili dočasné drive-in odberné miesto
6
Galéria
Zdroj: Prezídium HAZZ SR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM