Správy

Plošné testovanie i kontroverzné moduly na námestí: TOP momenty roku 2021 v Nitre

Rok 2021 sa začal v Nitre plošným testovaním. Netočil sa však len okolo pandémie. Aj tieto udalosti vás zaujali.

Ilustračný obrázok k článku Plošné testovanie i kontroverzné moduly na námestí: TOP momenty roku 2021 v Nitre
Zdroj: Dnes24.sk , TASR/Henrich Mišovič

Druhý rok v spoločnosti koronavírusu máme za sebou. Pre mnohých, ktorí stratili svojich blízkych, to bol zrejme najsmutnejší rok.

Asi najhorším bol práve január 2021, kedy vo Fakultnej nemocnici v Nitre zomrelo na Covid-19 až 268 pacientov.

Aj keď veľká časť roka patrila práve pandémii, meniacim sa opatreniam, testovaniu či covid automatu, život v Nitre sa nezastavil. Pripravili sme si pre vás zhrnutie tých najzaujímavejších udalostí z Nitry podľa našich čitateľov.

Plošné testovanie

Nitra, tak ako všetky slovenské mestá a obce, vstúpila do roku 2021 plošným testovaním. Negatívny test sa na dlhé týždne stal priepustkou do práce i do prírody. Mesto zorganizovalo v roku 2021 päť plošných testovaní s prísľubom, že za každý test dostane od štátu preplatených 5 eur. Na všetkých päť kôl muselo mesto vynaložiť 496 702 eur. Po preplatení testovania si mesto do rozpočtu pripísalo sumu 178 590 eur.

Návrat Prioru

Rok 2021 sa zapíše do histórie mesta aj vďaka znovuotvoreniu OD Prior. Do obchodného domu v centre Nitry sa vrátil život po štyroch rokoch. Do obnovy priestorov sa nový majiteľ pustil ešte v marci 2020. Nový Prior slávnostne otvorili 25. júna 2021. Názov si vybrala verejnosť v hlasovaní. Z celkového počtu 3 300 hlasov bolo za názov Prior vyše 2 500.

Otvorenie cyklomosta

Od 27. mája 2021 je otvorený aj nový cyklistický most. Aj o jeho názve mohli rozhodnúť občania. Takmer 50 metrov dlhý most dostal vo verejnej ankete meno Kalvársky. Široký je štyri metre a vedú ním dva cyklistické pásy. Celkové oprávnené náklady na výstavbu mosta dosiahli sumu 1 366 707 eur. Takmer 1,3 milióna eur získalo mesto z fondov Európskej únie, zvyšok tvorilo spolufinancovanie z mestského rozpočtu.

Nové autobusy MHD

Rok 2021 sa niesol aj v znamení príprav nového dopravcu na spustenie prevádzky MHD v Nitre. Súťaž ešte v roku 2020 vyhrala spoločnosť Transdev, ktorá vystrieda doterajšieho dopravcu Arriva. V tendri uspel Transdev s cenou za svoje ročné služby v hodnote 9 881 136,30 eura. Nový prevádzkovateľ hromadnej dopravy vymenil vozový park a priniesol aj viac možností platby za cestovný lístok. Výška cestovného sa nezmenila.

Medvede v okolí Nitry

Počas leta pútali pozornosť medvede. Ich prítomnosť prekvapila aj obyvateľov Nitry a okolitých obcí. Ešte prekvapivejšie bolo, že prípadov bolo počas leta niekoľko. Ako prvá na seba upozornila medvedica s dvomi mladými, ktorú v máji videli neďaleko obce Šurianky. O pár dní neskôr videli stopy medveďa aj v obci Dolné Lefantovce. Jej výskyt hlásili aj dediny Hruboňovo, Čermany a či Horné Obdokovce. Výskytom medveďov sa zaoberali aj ochranári zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Ich zásah nakoniec potrebný nebol. Príčinou priblíženia sa medvedice s mláďatami k ľudským obydliam bola podľa ochranára Jaroslava Slašťana medvedia ruja a ochrana mláďat.

To ešte nie je všetko! Rok 2021 priniesol aj ďalšie udalosti. V čítaní pokračujte na druhej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM