Ilustračný obrázok k článku Ochranári rozhodli: Čo bude so zatúlanou medvedicou a jej mladými?
Zdroj: TASR

Ochranári rozhodli: Čo bude so zatúlanou medvedicou a jej mladými?

Naša najväčšia šelma pohybujúca sa na poli v Šuriankach a v okolitých katastroch poriadne prekvapila. Ochranári však vedia, čo je za tým.

Správy
Správy

Ochranári rozhodli: Čo bude so zatúlanou medvedicou a jej mladými?

Naša najväčšia šelma pohybujúca sa na poli v Šuriankach a v okolitých katastroch poriadne prekvapila. Ochranári však vedia, čo je za tým.

Ilustračný obrázok k článku Ochranári rozhodli: Čo bude so zatúlanou medvedicou a jej mladými?
Zdroj: TASR

Medvedica s mladými spôsobila v okolí Nitry nemalí rozruch. Počas mája ju pozorovali v obciach Šurianky, Lefantovce, Hruboňovo Čermany i v Horných Obdokovciach.

Starostovia Šurianok a Horných Obdokoviec sa rozhodli situáciu riešiť s ochranármi zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

„S pánmi starostami sme sa stretli a rozobrali sme situáciu, jej dôvody, možné komplikácie i riešenie,“ povedal vedúci zásahového tímu Jaroslav Slašťan.

Že tieto lokality nie sú pre našu najväčšiu šelmu celkom prirodzené, ochranári nepopierajú.

„Situáciu monitorujeme a v úvodnej fáze zbierame všetky informácie o výskyte a pozorovaní medveďa miestnymi obyvateľmi,“ prezradil Jaroslav Slašťan vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

V súčasnosti sa podľa Slašťana jadro populácie medveďa hnedého nachádza na strednom a severnom Slovensku, v nižšom počte je medveď zastúpený na severovýchode. V posledných rokoch sa sporadicky vyskytuje aj v pohorí Tribeč.

Chráni medvieďatá

Otázkou je, prečo sa medvedica pohybuje v prostredí, ktoré pre ňu nie je prirodzené. Podľa ochranárov to nie je rozširovaním areálu medveďa v súvislosti s nárastom početnosti populácie medveďa na Slovensku.

„Príčinou priblíženia sa medvedice s mláďatami k ľudským obydliam je práve prebiehajúca medvedia ruja a ochrana mláďat. V čase párenia sa medvedice, ktoré vodia mláďatá, snažia vyhýbať miestam, kde sa pohybuje dospelý samec, pretože ten pre malé medvieďatá predstavuje nebezpečenstvo,“ vysvetlil Slašťan.

Zásahový tím predpokladá, že po skončení medvedej ruje sa medvedica so svojimi dvoma mláďatami vráti na miesto svojho prirodzeného výskytu.

Prečítajte si tiež

Máme sa obávať?

Obdobie medvedieho párenia prebieha od polovice apríla až do júla. Podľa ochranárov však nie je dôvod na obavy.

„Aj keď výskyt medveďa v týchto oblastiach spôsobil mierny rozruch, nepredstavuje pre miestne obyvateľstvo hrozbu. Na základe opisu ich správania usudzujeme, že sa nejedná o synantropného medveďa, ktorý vyhľadáva v blízkosti ľudí potravu. Do katastrov spomínaných obcí ho nepritiahli ani potravné možnosti. Okolie obcí Šurianky a Horné Obdokovce nepredstavuje vhodný biotop pre trvalý výskyt medveďa,“ priblížil Slašťan.

„Všetky informácie, ktoré máme, nasvedčujú tomu, že v týchto dňoch medvedica s mláďatami už migruje naspäť na miesto svojho prirodzeného výskytu, ktoré v čase ruje pre bezpečnosť svojich mláďat načas opustila. O situáciu sa však budeme naďalej zaujímať a pohyb medveďa budeme monitorovať,“ ubezpečil Jaroslav Slašťan, vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac o medveďoch na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín