Lucia Lauková Správy

Pešia zóna by mohla byť rajom cyklistov: Iniciatívu symbolicky podporí aj mesto

Nitrianska pešia zóna, ktorá počas bežných dní zíva prázdnotou, by mohla byť sprístupnená aj cyklistom. Takýto krok, prináša viacero výhod. O iniciatíve už vie aj mesto.

Ilustračný obrázok k článku Pešia zóna by mohla byť rajom cyklistov: Iniciatívu symbolicky podporí aj mesto
Foto: Rastislav Búgel

Nitrianska pešia zóna by sa už v blízkej budúcnosti mohla začať opäť zapĺňať ľuďmi. Jednou z možností je sprístupniť pešiu zónu bez časového obmedzenia cyklistom. Takýto zdieľaný verejný priestor je už dlhodobým štandardom v iných európskych mestách ale aj v niektorých krajských mestách na Slovensku.

V Nitre tento návrh predložila občianska iniciatíva pod názvom Rozbicyklujme Nitru! koncom januára 2017, výboru mestskej časti Staré mesto.

Podľa slov jedného z iniciátorov Rastislava Janíka, Staré mesto tento návrh schválilo a odporučilo iniciatíve, aby návrh prejednala aj s Útvarom hlavného architekta mesta, od ktorého dostala iniciatíva odporúčanie. „Rokovania s ÚHA úspešne prebehli tento týždeň. V blízkom čase sa pripravuje stretnutie s Komisiou dopravy a primátorom,“ dodal Rastislav Janík z iniciatívy Rozbicyklujme Ni­tru.

Viac cyklistov menej áut

Podľa Rastislava Janíka, by sprístupnenie pešej zóny bolo prínosom nielen pre cyklistov, ale aj pre chodcov či vodičov automobilov. „Sprístupnenie pešej zóny bez časového obmedzenia by malo umožniť širšiemu okruhu cyklistov využívať bicykel prakticky na všetkých mestských komunikáciach tak ako je to aj v iných krajských mestách. Viac ľudí na bicykloch znamená menej áut v meste, čistejší vzduch, viac prejazdné cesty a šetrenie (nielen) osobných nákladov na dopravu,“ povedal Rastislav Janík.

Podpora mesta

Takémuto nápadu sa podľa slov Rastislava Janíka nebráni ani mesto. „Na podporu návrhu zorganizuje iniciatíva Rozbicyklujme Nitru! pri príležitosti Dňa Zeme cyklistickú jazdu s poslancami mesta a ďalšími hosťami. Jazda bude spojená s premietaním tématického filmu Bicykle verzus autá, výstavou Urban Ideas a diskusiou,“ prezradil Rastislav Janík.

Osveta bicyklovaniu bude pokračovať aj koncom apríla, diskusiou s občianskymi aktivistami z iných miest na tému Občan na bicykli, kde sa publikum bude môcť dozvedieť o stave cyklodopravy v iných mestách. „Obe podujatia sú organizované s podporou Sokratovho inštitútu a budú otvorené verejnosti,“ poznamenal Rastislav Janík.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM