Lucia Lauková Správy

Perla urmínskeho žrebčína: Slávny Tajár bol súčasťou egyptskej armády

Pred pár dňami sme si pripomenuli výročie prvých dostihov v Uhorsku, ktoré sa konali na urmínskom panstve. Pýchou žrebčína grófa Huňadyho bol práve slávny Tajár.

Ilustračný obrázok k článku Perla urmínskeho žrebčína: Slávny Tajár bol súčasťou egyptskej armády
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Prvé dostihy v strednej Európe usporiadal na vtedajšom urmínskom panstve, dnešné Mojmírovce a okolie, gróf Jozef Huňady. Podľa historika Pavla Takáča boli vyhľadávané a navštevované uhorskou šľachtou a magnátmi z celej Európy.

„Prvé dostihy v Uhorsku sa na majeri Poľný Kesov uskutočnili 22. mája 1814 a ich tradícia pokračuje až doteraz v Budapešti,“ uvádza Regionálne múzeum Mojmírovce na sociálnej sieti.

Pýchou žrebčína bol kôň Tajár. Vtedajší hipológovia sa podľa múzea zhodovali, že nikdy nevideli dokonalejšieho a lepšie stavaného orientálneho koňa.

Tajár bol bojový kôň. Pochádzať mal priamo z čistokrvného arabského chovu Murada Beja, ktorého vojsko porazil Napoleon v bitke pri pyramídach. Po porážke Mamelukov padol Tajár do rúk viacerých majiteľov.

Cesta z Káhiry

Pred tým, ako ho ustajnili v žrebčíne grófa Jozefa Huňadyho v Urmíne, musel absolvovať strastiplnú cestu. Z Káhiry sa najskôr plavil loďou do prístavného mesta Terst v Taliansku. Tam si jeho výnimočnosť všimol Karol Appel, ktorého do Trestu poslal gróf Huňady za účelom kúpy koní.

„Appel okamžite rozpoznal jeho potenciál, napriek tomu, že kone boli po náročnej ceste v zúboženom stave. Zaplatil za neho 1500 dukátov, ale ako sa neskôr ukázalo, Tajár mal oveľa väčšiu hodnotu,“ píše regionálne múzeum na sociálnej sieti.

„Stal sa najdôležitejším žrebcom Huňadyho stajne a zanechal po sebe viac ako 200 potomkov, ktorých charakterizovala predovšetkým rýchlosť. Hoci sa dostal do Urmína už ako starší kôň, vynikal nad ostatnými svojím majestátnym zjavom a kondíciou. Do roku 1826 pôsobil v žrebčíne Huňadyovcov ako plemenný žrebec,“ dodáva Regionálne múzeum Mojmírovce.

Jeho potomkov mali kupovať osobnosti ako würtemberský kráľ, vojvoda z Badenu či vojvoda Sasko-Kobursko-Gothajský.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM