Lucia Lauková Rôzne Správy

Kaštieľ pri Nitre nesie meno talianskeho princa: V rodine mal pápeža aj Napoleona

Pôvod mena Aldobrandini, by ste v našich končinách hľadali márne. Napriek tomu, nositeľ tohto mena ovplyvnil dejiny neďalekej obce.

Ilustračný obrázok k článku Kaštieľ pri Nitre nesie meno talianskeho princa: V rodine mal pápeža aj Napoleona
5
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Možno ste už počuli o letohrádku kniežaťa Aldobrandiniho. Nemusíte za ním cestovať do žiadnej exotickej krajiny stovky kilometrov.

Letohrádok alebo aj malý kaštieľ, sa nachádza v obci Mojmírovce. Práve tu strávil časť svojho života potomok starého šľachtického rodu z talianskej Florencie Camillo Aldobrandini.

Pompézna stavba tohto stále žijúceho rodu, Villa Aldobrandini, stojí napríklad aj v talianskom meste Frascati, neďaleko Ríma. Majetkom rodina ovplývala aj vo vtedajšom Urmíne (dnešné Mojmírovce).

Jeho príbehu sa venuje Regionálne múzeum Mojmírovce, ktoré v súčasnosti sídli v zrekonštruovanom malom kaštieli, ktorý mal ešte v roku 1859 dať postaviť práve Camillo Aldobrandini.

Bohatý dedič

Camillo Aldobrandini mal titul princa a narodil sa vo Florencii 16.11.1816 ako druhý syn bohatého Francesca Borghese a Adely de La Rochefoucauld.

„Camillo bol bohatým dedičom mnohých aktív a výsad. Najznámejším predkom Camilla Aldobrandiniho je pápež Klement VIII,“ píše regionálne múzeum.

Jeho strýko mal za ženu Napoleonovu sestru Paulinu Bonaparte. Aldobrandini z Mojmíroviec sa v roku 1863 oženil s Máriou Huňadyovou dcérou Jozefa Huňadyho a Henrietty von Liechtenstein.

Kaštieľ slúžil manželom ako letohrádok. Podľa regionálneho múzea v ňom pôvodne neboli žiadne vykurovacie telesá a v zime bol vetraný prostredníctvom dômyselného komínového systému.

Camillo Aldobrandini zomrel v roku 1902 v rodnom Taliansku, kde žijú aj jeho potomkovia. „Keď zomrel Aldobrandini kúpila jeho majetok aj s kaštieľom Felícia Huňadyová, manželka Imricha Huňadyho, pre vtedy ešte slobodnú dcéru Teréziu Huňadyovú (nar. 1882),“ dodáva sa na stránke regionálneho múzea v Mojmírovciach.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Strašidlá v Mojmírovciach majú svoje podobizne
5
Galéria
Zdroj: Tatiana Ivanová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM