Lucia Lauková Správy

Osobnosti SNP: Partizán Michal Pavlovič z Kapiniec, ušiel smrti niekoľkokrát

Dôstojník a partizán Michal Pavlovič z Kapiniec patrí medzi hrdinov Slovenského národného povstania. Jeho život zakončili gardisti.

Ilustračný obrázok k článku Osobnosti SNP: Partizán Michal Pavlovič z Kapiniec, ušiel smrti niekoľkokrát
Zdroj: vets.cz

Statočnosť a odvahu vzoprieť sa nepriateľovi pripomínajú dnes už len pomníky, pamätné tabule či izby, ulice či námestia. Kto sú títo hrdinovia? Michal Pavlovič, narodený 27. septembra 1916 v Budapešti v slovenskej rodine, ktorá sa presťahovala do Kapiniec pri Nitre, je jedným z nich. Hrdina Slovenského národného povstania, ktorý zohral v povstaní významnú úlohu. Smrti však neušiel, ako 28-ročný bol zastrelený gardistami. Informácie sme čerpali z verejnej knižnice M. Kováča v Banskej Bystrici.

Štúdium prerušila vojna

Michal Pavlovič z Kapiniec, študoval v rokoch 1935 až 1937 na Právnickej fakulte v Bratislave. V štúdiu nemohol pokračovať, namiesto školských lavíc musel narukovať. V roku 1941 absolvoval Vojenskú akadémiu. Dva roky pôsobil ako poručík autopráporu v Nitre. S touto jednotkou bol nasadený na východný front, kde plánoval prejsť spolu s jednotkou k bieloruským partizánom, no bol odhalený a zatknutý. Pred trestom smrti sa mu podarilo ujsť k partizánom.

Potlačenie SNP

Neskôr sa stal veliteľom partizánov v Bielorusku a ako styčný dôstojník Čs. vojenskej misie v Moskve. 6. augusta 1944 bol vysadený na Ploskej vo Veľkej Fatre. Počas SNP spolupracoval s Vojenským ústredím v Banskej Bystrici. Po čiastočnom potlačení SNP ustúpil do hôr stredného Slovenska, začiatkom decembra 1944 prišiel do Bratislavy, kde sa zapojil do ilegálnej siete spolupracovníkov, medzi ktorými bola aj Františka Hrubišková a maliar Ľudovít Varga.

Streľba v byte

V druhej polovici januára 1945 bol zatknutý, podarilo sa mu však ujsť, pri ďalšom pokuse o zatknutie 3. februára 1945 ho gardisti v jeho byte na Novej Dobe v Bratislave zastrelili. Michala Pavloviča pochovali v Kapiniciach.

Ocenenia si už neprevzal

V roku 1945 bol in memoriam povýšený na majora, vyznamenaný Radom SNP I.tr., Za chrabrosť pred nepriateľom, Čs. vojnovým krížom 1939.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM